Förre S-ledamoten utreds för brott

Uppdaterad
Publicerad

Före detta socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson misstänks för skattebrott och bokföringsbrott.

Brotten ska ha begåtts 2008-2009. Johansson var ersättare i riksdagen under perioden samt ordinarie ledamot från mars 2009.

Utredningen mot Johansson initierades av Skatteverket. Tillsammans med en 38-årig man misstänks han för att ha svindlat bort miljonbelopp från ett affärsprojekt i Egypten.

Jan Emanuel Johansson döms för skattebrott

Dykcenter i Egypten

En husrannsakan gjordes i tisdags på Johanssons kontor i Norrtälje. Arbetet med att gå genom handlingarna kommer att ta upp till två månader, enligt Öström.

-Jag gav dem allt de kan behöva. Jag vill göra klart att jag inte har gjort något dåligt, mer än en förlust på över en miljon, säger han till norrteljetidning.se.

Planen var att starta en utslussningsverksamhet på ett dykcenter i Egypten.

-Ungdomar som söker kickar skulle få utbildning och jobba som dykinstruktörer där. De skulle få ta ansvar men det skulle samtidigt vara spännande. Men det var svårt att rekrytera personal och det blev ingen kvalitet. Vi fick inga placeringar, så det lades ner, säger Johansson.

”Pinsamhet jag vill lämna bakom mig”

-Jag har gett Ekobrottsmyndigheten alla papper för att styrka att jag inte har skott mig på affären. Det här är en pinsamhet som jag vill kunna lämna bakom mig.

Johansson är ännu inte formellt delgiven misstanke om brott vid ett förhör.

-Vi har inte planerat in något, men det är inom en snar framtid. Han vet om att han är misstänkt, säger Rolf Öström, kriminalinspektör på Ekobrottsmyndigheten.

Som advokat har Johansson begärt förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström.

TT/ABC

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jan Emanuel Johansson döms för skattebrott

Mer i ämnet