Polisen spärrade av området efter dådet. Foto: TT

Nya uppgifter: Mördad skulle höras i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som mördades i Hallonbergen igår skulle i dagarna ha vittnat i ett större narkotikamål.

Enligt Dagens Nyheter skulle mannen höras i ett mål i Uppsala tingsrätt i morgon angående en härva med omfattande cannabisodling. En härva som mannen var delaktig i och som han avslöjade för polisen förra sommaren.

Tidningen som har tagit del av förundersökningen uppger att mannen efter avslöjandet blivit hotad av kriminella personer. Bland annat ska hans motorcykel vandaliserats.  

Dubbelmordet i Hallonbergen

”Han vågade inte polisanmäla, han vet vad som hänt andra som hoppat av”, står det  i förundersökningen.

Enligt flera medier kan en av de mördade bevittnat eller hörts angående ett mord i januari.

Polis förtegen

Under gårdagen greps fyra personer misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord. Tre av dem anhölls medan den fjärde släpptes på kvällen.

– Han var skäligen misstänkt för medhjälp till mord. Efter förhör som hölls i går sjönk misstankegraden och personen försattes på fri fot. Han är dock inte avförd från utredningen, säger kammaråklagare Olof Calmvik till TT.

Polisen är dock förtegen om varför personerna mördades och om det ska finnas något motiv till dådet. 

– Motivet är någonting som vi måste utreda, säger polisens presstalesperson Towe Hägg till TT.

Inte heller åklagaren vill bekräfta uppgifterna om att en av de döda kan ha varit vittne till det tidigare mordet.

– Jag kan inte kommentera de uppgifterna, säger Olof Calmvik till SVT Nyheter.

”Utredningsläget ser bra ut”

En av de mördade hittades död inomhus, enligt flera medier i parets bostad. Den andra personen hittades svårt skadad på gatan utanför och fördes till sjukhus där man konstaterade att personen avlidit.

Under dagen kommer fler förhör att hållas med de gripna.

– Utredningsläget ser bra ut. Det finns flera omständigheter som pekar mot de gripna, säger åklagare Olof Calmvik till SVT Nyheter.

Åklagaren har nu fram till klockan 12 på fredag på sig att begära de tre anhållna häktade. Och fram till dess vidtas flera olika åtgärder i utredningen, bland annat säkras teknisk bevisning, och det hålls förhör med vittnen.

– Jag kan tänka mig att jag kommer fatta beslut om en häktningsframställan torsdag eftermiddag eller fredag förmiddag, säger Olof Calmvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Hallonbergen

Mer i ämnet