Personerna på bilderna har ingenting med händelsen att göra. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix och Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT

Förundersökning om fotbollsbråket läggs ned

Publicerad

Det blir inget rättsligt efterspel efter det uppmärksammade fotbollsbråket under en fotbollsturnering i norra Stockholm. Åklagaren lägger nu ned förundersökningen. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Det var i oktober som en tränare för ett av Hammarbys ungdomslag hamnade i dispyt med domaren under en knattecup utanför Stockholm. I samband med händelsen fick en förälder, som försökte avstyra bråket, benet avsparkat.

I november valde Stockholms fotbollsförbund att straffa tränaren och klubben med 4.000 respektive 15.000 kronor i böter och domaren stängdes av i sex veckor.

”Alla är väl lite missnöjda”

Men efter händelsen inleddes också en polisiär förundersökning. Domaren valde nämligen att anmäla tränaren för misshandel och Hammarby gjorde då en motanmälan.

Men nu väljer åklagaren att lägga ned ärendet.

Han menar bland annat att de inblandade i vissa skeenden kan ha agerat i nödvärn och att det inte kan uteslutas att den som skadats svårast vållat skadan på egen hand.

– Alla är väl lite missnöjda men det går inte att göra så mycket åt det, säger kammaråklagare Robert Näppi till Dagens Nyheter.

”Oerhört svagt”

Från Hammarby är man besvikna på att fallet inte kommer upp i rätten.

– Både tränaren och föräldern kommer att överklaga beslutet. Vi tycker det är oerhört svagt av polisen att inte intervjua ett enda vittne utan väljer den enkla vägen att lägga ned fallet, säger klubbens ungdomsansvarige, Peter Kleve, till DN.

Föräldern som fick benet avsparkat ska inom kort genomgå en tredje benoperation och till DN säger Hammarbys Peter Kleve att föräldern troligtvis inte kommer att bli fullt återställd.

Även domaren är besviken över att förundersökningen nu läggs ned.

– Det var inte oväntat, det handlar om den lilla domaren mot den stora klubben, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.