Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En fästing smittade Emil Karlsson men TBE något som förändrade hela hans liv. Foto: privat

Friluftskillen Emil blev fästingbiten – vaknade förlamad på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Efter en skogspromenad i Stockholms län för snart fyra år sedan drabbades Emil av plötslig huvudvärk. Sedan blev det svart. När han vaknade upp på sjukhuset en vecka senare kunde han inte röra på armar och ben. Han hade drabbats av TBE.

– Då tänkte jag, ska det vara såhär nu? Det var mycket ångest, säger Emil Karlsson, som än idag sitter i rullstol.

Emil Karlsson var medveten om riskerna med att bli fästingbiten i skogarna kring Stockholms skärgård. Därför hade han vaccinerat sig mot TBE.

– Jag hade precis tagit min andra spruta när jag insjuknade, säger Emil Karlsson.

Idag tränar han flera gånger i veckan på ett rehabiliteringscenter. Hans mål är att kunna arbeta och att ta sig ut i skogen igen.

Många vaccinerar sig för sent enligt FHM

Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare rekommenderar att man vaccinerar sig i god tid. De har varit kritiska till att många väljer att vaccinera sig för sent på året. Helst ska den första dosen tas på hösten, och en andra dos tidigt på våren för en person i Emils ålder.

– Hade jag vetat att det hade gått såhär hade jag börjat mycket tidigare för att vara fullvaccinerad, säger Emil Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.