Fryshuset varnar för rekrytering till radikala grupper

Uppdaterad
Publicerad

Efter fredagkvällens terrordåd i Paris larmar nu Fryshuset om att samhället måste sätta in mer resurser så att inte ungdomar fångas in av radikala religiösa grupper.

– Nu märker vi att rekryteringen till de här grupperna ökar och då måste man också anpassa resurserna till det, säger han.

Han menar att det inte är kunskapsbrist som är problemet.

Debatten om IS i Stockholm

– Det är inte forskning och kunskapsbyggande som behövs nu, utan man måste börja med att ge resurser till de som redan har metoder och som når de här ungdomarna.

Krävs fler förebyggande resurser

Idag öppnade en nationell stödtelefon i regi av Röda korset för att förebygga extremism, dit ska de som till exempel är oroliga för anhöriga kunna vända sig. Men ännu mer förebyggande resurser krävs säger Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset som tidigare drev en liknande telefonlinje men tvingades lägga ned på grund av resursbrist.

– Jag är orolig för att händelserna i Paris kommer att leda till ökad polarisering över huvud taget, säger Johan Oljeqvist.

Och han befarar att dådet kan utnyttjas av såväl högerextrema, flyktingfientliga grupper som av islamister.

Stockholm stad håller just nu på att ta fram en strategi mot våldsbejakande extremism, men finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tycker redan att staden gör mycket arbete i frågan.

– Vi gör många olika insatser redan för att försöka motverka rekrytering.

Så du tycker inte att det ligger något i kritiken?

– Det är klart att jag är mottaglig för kritik, men det är ju så att vi tittar på de här frågorna nästan dagligen och frågar oss hur vi arbetar idag och hur vi kan arbeta på ett bättre sätt. Men det är viktigt att vi har en bred politisk enighet i de här frågorna och det är det arbetet jag fokuserar på just nu, säger hon.

Förakt mot myndigheter

Stockholms stads nya strategi mot extremism presenteras i början av nästa år och det kommer då att stå klart om hur stadens resurser ska fördelas. Men Johan Oljeqvist tycker att det är bråttom och att just frivilligorganisationerna måste stöttas mer.

– Generellt bland de här unga finns det ett förakt eller rädsla mot myndigheter, man går inte till myndigheter för att få hjälp. Och här har vi ju en fantastisk möjlighet med att Sverige har så mycket ideella organisationer som kan möta dom här unga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om IS i Stockholm

Mer i ämnet