Trots att det byggs mer i Stockholms län än på 40 år så saknas det bostäder, framför allt för svaga hushåll, säger landshövdingen Chris Heister. Foto: SVT/Mikael Sjöberg

Full fart på bostadsbyggandet

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs mer i Stockholm än det gjorts på över 40 år, men trots det ökar bostadsbristen.

De tre senaste åren påbörjades byggandet av över 41.500 bostäder i Stockholms län, och det är rekordsiffror. Så många bostäder har inte börjat byggas under en treårsperiod sedan miljonprogrammets dagar på sextio- och sjuttiotalen.

Det visar Länsstyrelsens årliga rapport om bostadsmarknaden.

– Baksidan är att det fortfarande saknas bostäder för svaga hushåll. Endast en tredjedel av de bostäder som tillkommit sedan 2010 har varit hyresrätter, säger landshövding Chris Heister i ett pressmeddelande.

Byggs ändå inte tillräckligt

Men trots att det byggs så mycket så ökar bostadsbristen i hela länet. Var femte person tycker dessutom att de är trångbodda och minst åtta procent bor under otrygga förhållanden i andra hand eller som inneboende.

– Förutom att bostadsbristen hämmar människors möjligheter att få en bostad eller flytta så påverkar det också företagens tillväxtmöjligheter. Men det faktum att bostadsbyggandet nu tagit fart gör ändå att fler hushåll får möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden, säger landshövding Chris Heister.

Fortsatt bostadsbrist de närmaste åren

Trots byggtakten så räcker det inte till. Alla kommuner i länet uppger att de har bostadsbrist och att underskottet på bostäder beräknas vara kvar de kommande fem åren. Dessutom blir vi bara fler och fler i Stockholm län. På tio år har länets befolkning ökat med 340.000 invånare, ökningen förväntas fortsätta och det betyder att behovet av bostäder ökar kraftigt.

Hela rapporten kan läsas på Länsstyrelsens hemsida.

Miljonprogrammet

Under åren 1965 till 1974 byggdes 1.005.578 bostäder i Sverige, en tid i svenskt byggande som brukar kallas miljonprogrammet.

Uttrycket kommer från riksdagens beslut 1965 om att bygga en miljon nya bostäder i Sverige på tio år.

1971 hade man byggt bort bostadsköerna. I Stockholm byggdes bland annat Tensta, Fältöversten, Husby och Skärholmen.

Källor: Boverket, Stockholmskällan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.