De flesta vill undvika akutmottagningen och ringer 1177 för att ta reda på var de kan få råd istället. Foto: TT

Fullt på akutsjukhusen i länet

Uppdaterad
Publicerad

Patienttrycket på akutsjukhusen Stockholms län är extremt högt just nu. På Karolinska i Huddinge är det nu så gott som tvärstopp för att ta emot nya akut sjuka patienter, rapporterar SvD.

Patientttrycket brukar kulminera på på Stockholms akutsjukhus under vintermånaderna med alla storhelger – och vinterkräksjuka – och sommaren. Då är det inte ovanligt med en beläggning på strax över 100 procent.

Men redan nu, nästan två månader före jul- och nyår, och utan någon epidemi av vinterkräksjuka, är akutsjukhusen överbelagda, skriver Svenska Dagbladet. 107 procents beläggning på Karolinska i Huddinge, 104 procent på Karolinska i Solna och strax över 100 procent på Danderyd.

”Läget katastrofalt”

Till SvD beskriver en anställd på Karolinska läget som ”katastrofalt” och att allt fokus nu ligger på att skriva ut patienter från vårdavdelningarna.

Landstingets chefläkare Anna Nergårdh bekräftar att man haft många sökande till akuterna den senaste veckan men menar att situationen är hanterbar.

– Periodvis har vi hög beläggning på akutsjukhusen, som nu, men det är viktigt att medborgarna vet om att akutvården fungerar, och det gör den. Behöver man akutvård så finns det hjälp att få. Akutsjukhusen har ständig kontakt och hjälps åt att avlasta varandra, säger Anna Nergårdh till SVT Nyheter Stockholm.

”Bättre hjälp på vårdcentral eller näraukt”

Enligt Anna Nergårdh är det just nu många som söker för olika infektioner, som förkylningar, hosta och halsfluss. Och en del av de patiernterna borde inte vända sig till akuterna på de stora akutsjukhusen.

– De borde i första hand ta kontakt med 1177 Vårdguiden som kan hjälpa dem vidare. De patienterna får bättre och snabbare hjälp på en vårdcentral eller närakut.

Facket: ”Olagligt mycket övertid”

Vårdförbundet anklagar dessutom Karolinska för att ta ut olagligt mycket övertid av personalen och har begärt att Arbetsmiljöverket ingriper.

– Det ligger på arbetsgivaren, alltså de enskilda sjukhusen, att säkerställa patientsäkerheten och arbetsmiljön. Men om vi märker att något sjukhus har mycket övertid och hög arbetsbelastning ofta eller under lång tid så är det klart att vi följer upp det, säger Anna Nergårdh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.