En brand har utbrutit i en radhuslänga i Bålsta. Foto: Stefan Reinerdahl

Fullt utvecklad radhusbrand norr om Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En brand startade i en radhuslänga i Bålsta norr om Stockholm på söndagsförmiddagen. Brandförsvar från flera stationer arbetade med att släcka branden, som länge var fullt utvecklad och totalförstörde ett radhus.

Larmet om branden kom vid 11-tiden på söndagsförmiddagen.

– Det har börjat med kraftig rökutveckling i en tvättstuga eller ett pannrum. När vi kom till platsen kunde man konstatera att det brann för fullt, sa Jan Sundeborn, ledningsoperatör på Storstockholms ledningscentral.

Radhuslängan består av flera lägenheter och det var i en gavellägenhet som branden startade. Vid 12 hade branden spridit sig till lägenheten ovanför pannrummet. Rökdykare var inne i huset och man arbetade även från taket och från intilliggande utrymmen.

– Det är för att förhindra att branden sprider sig. Det finns alltid en spridningsrisk när det brinner i en radhuslänga, och den risken råder tills att man har fått branden under full kontroll, sa Jan Sundeborn.

Ett radhus totalförstört

Uppsalapolisen var på plats och assisterar räddningstjänsten.

– Radhuset där branden började är totalförstört. Man håller på att såga upp taket på radhuset som ligger vägg i vägg för det är rökutveckling där, sa Daniel Winge, regionledningscentralbefäl vid Uppsalapolisen, klockan 13 på söndagen.

Brandförsvar från flera stationer arbetar med att släcka branden. Foto: Mikael Franzén, Utryckning Uppsala

Samtliga boende evakuerades, och enligt Jan Sundeborn fanns en ledare på plats som tog hand om dem och såg till att de fick komma inomhus.

Enligt polisen har ingen person kommit till skada.

Flera räddningstjänster

Brandförsvar från Bålsta, Enköping, Bro och Storstockholms brandförsvar deltog i arbetet med att bekämpa branden, och totalt var över tio brandbilar och två befälsbilar på plats.

Vid 15.30-tiden på söndagen hade räddningstjänsten släckt branden.

– Räddningsinsatsen är avslutad. Totalt skadades åtta lägenheter. En är helskadad, en halvskadad och sex rökskadade, säger Ulf Blomqvist på Storstockholms ledningscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.