Furhat – den sociala roboten

Uppdaterad
Publicerad

Världens mest sociala robot har utvecklats av KTH. Furhat som den heter, ska under onsdagen intervjua två astronauter på Fryshusets gymnasium.

Under här veckan befinner sig 100 astronauter i Sverige och Stockholm för att vara med på astronautkongress, och på onsdagen kommer två amerikanska astronauter på besök till Fryshusets gymnasium för att intervjuvas av den här roboten – Furhat – världens mest sociala robot som är utvecklad av KTH.

– Ja precis, det ska bli jättekul att prata med astronauter, säger roboten Furhat.

– Furhat bygger på att vi har en plastmask och en högkvalitativ animering. Och en liten projektor i nacken på roboten. Det är ett sätt att kommunicera med teknologin på mänskliga villkor, säger Preben Wik som är forskare på KTH.

Roboten – resultat av 15 års forskning

Furhat är ett resultat av 15 år av forskning, allt från forskning om röststyrning till ansiktsmemik och dataprojecering.

– Det unika med den här lösningen är att det är väldigt lätt för oss att ändra utseende på Furhat, säger Preben Wik.

Elever från Fryshusets gymnasium kommer finnas på plats imorgon för att styra Furhat.

– Jag tycker han är väldigt imponerade. En fantastisk rolig robot, skulle vara kul att få jobba med honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.