Foto: Scanpix.

Gängmord leder till sämre polishjälp

Uppdaterad
Publicerad

Gängkriminaliteten med mord och uppgörelser äter upp polisens resurser i hela landet och gör att de måste prioritera ner andra brott, som rån och våldtäkter. Bara i Stockholmsområdet har man just nu 99 fall av olösta mord och mordförsök.

För närvarande utreder polisen i Sverige aktivt 473 fall av våld som antingen lett till dödlig utgång eller varit nära att göra det. 156 av fallen rubriceras som mord och 317 som försök till mord, rapporterar Dagens Nyheter som bett landets sju polisregioner ta fram statistiken.

Enligt polisen i de tre storstadsregionerna, där cirka 80 procent av fallen utreds, har siffrorna nått en rekordhög nivå. I Stockholmsområdet utreder polisen just nu 40 mord och 59 mordförsök. En förklaring är en våg av skjutningar inom den kriminella gängmiljön.

”Allt större del av det dödliga våldet”

– Det vi kan kalla gangstermord utgör en allt större del av det dödliga våldet. Och de är ofta extremt svåruppklarade eftersom nästan ingen vill eller vågar prata med polisen, säger kriminologen Mikael Rying, expert på dödligt våld inom Nationella operativa avdelningen, till DN.

De mycket utredningskrävande skjutningarna leder till att även allvarliga brott som grova rån och våldtäkter måste prioriteras ned, säger insatta poliser till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.