Gösta Ekman är död

Uppdaterad
Publicerad

De folkkäre skådespelaren och regissören Gösta Ekman, har avlidit, efter en tids sjukdom. Han blev 77 år.

– Beskedet om hans bortgång är tungt att ta emot, säger teaterchef Eirik Stubø, i ett pressmeddelande.

Regissören och skådespelaren Gösta Ekman (den yngre), föddes den 28 juli 1939 i Stockholm, han hade en lång bakgrund inom tv-produktioner och filmer.

Gösta Ekman började sin karriär som regiassistent åt Hasse Ekman i mitten av 1950-talet. Han var även regiassistent åt Ingmar Bergman en period innan han själv började stå framför kameran.

Gösta Ekman 1939-2017

”Regissör och vän”

– Gösta Ekman har haft en väldig betydelse inom svensk teater, film och kultur. Nu sörjer vi honom, och känner samtidigt glädje över att han under en följd av år kom att stå Dramaten nära – både som regissör och som vän, med nyfikenhet och öppet sinne för teaterns hantverk, säger teaterchef Eirik Stubø, i ett pressmeddelande.

Under 2013 var han aktuell på Dramaten som regissör för Främmande språk. Han har tidigare bland annat regisserat Gäckanden, Den girige och Hantverkarna på Dramaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gösta Ekman 1939-2017

Mer i ämnet