Foto: TT

Grön jul förlänger svampsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Under julhelgen hade många kanske hoppats på ett vitt snötäcke. Men den gröna julen i söder kan ändå bli en riktig julafton – för svampälskare. Både vinternagelskivling och frostvaxing går att hitta och har du tur kan det bli trattkantareller till skinkan.

Norr om Stockholm är det med största sannolikhet kört för svampentusiaster, men söderut kan man fortfarande hitta matsvamp.

– Jag var ute förra helgen och då hittade jag frostvaxing, säger Rut Folke, svampkonsulent.

Trattkantareller, frostvaxing och vinternagelskivling överlever till skillnad från andra matsvampar en del frost, men den som går ut och letar bör vara uppmärksam på svampens konsistens.

– Ser man att den är väldigt frostbiten kan förruttnelsen ha börjat. Man ska vara lite observant, svamp man ska äta ska vara lite spänstig och inte bara hänga slapp, säger Pelle Holmberg, biolog och svampkokboksförfattare.

Ingen wow-smak

Vintersvamparna är inte alltid lika smakrika som till exempel kantareller, annars är det inte så stor skillnad.

– Det är ganska tunna matsvampar, så man behöver några stycken, men sen kan man göra precis som med vanlig svamp. De här svamparna har kanske inte en wow-smak, som Karl-Johan, men man gör på samma sätt, säger han.

Vintersvampletning är inte helt enkelt och kanske framför allt en aktivitet för de något mer erfarna. Men för den som ger sig ut tipsar experterna om att leta vid stubbar och tallar.

”Svampdepression”

Pelle Holmberg ser nu fram mot nästa år eftersom 2016, ur ett svampperspektiv, inte varit någon höjdare där han bor.

– Jag har haft svampdepression det här året, jag har aldrig sett ett så dåligt år i Stockholm. Både Skåne och inte minst mellersta Norrland har haft en riktigt bra säsong. I Stockholmstrakten har det varit två dåliga regn år – soldyrkare tycker att det har varit toppen, men för oss som plockar svamp har det varit bedrövligt, säger han.

Vintersvampar

Vinternagelskivling eller vinterskivling har rödgul eller brungul hatt och hittas ofta på stammar, stubbar och rötter vintertid. Den är godast att äta om den hårdsteks tills den blir knaprig.

Frostvaxing eller frostvaxskivling växer ofta bland renlav och tall i Norden och brukar dyka upp efter årets första frostnatt. Den plockas med fördel när det är torrt ute, eftersom den kan bli slemmig annars.

Källa: NE, Svampguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.