Gymnasieelever i länet söker sig till Stockholms skolor. Foto: TT/Nyhetsbyrån Siren

Gymnasieelever söker sig till Stockholms centrala skolor

Uppdaterad
Publicerad

Flera kranskommuner i Stockholms län tappar elever till Stockholms centrala delar, det visar en undersökning av gymnasiemarknaden som Nyhetsbyrån Siren har gjort. På Tyresö har elevantalet minskat med nästan 1.000 elever på tio år.

Siffrorna som sammanställts kommer från Skolverket och Statistiska centralbyrån och gäller för åren 1995 till 2015. Undersökningen visar att det totala antalet gymnasieelever minskade under början av 2000-talet, för att 2015 vara tillbaka på ungefär samma nivåer som 1995.

Drastisk minskning på Tyresö

Antalet elever per kommun har däremot inte följt utvecklingen. Tyresö hade i mitten av 90-talet strax över 1.000 gymnasieelever i egna gymnasieskolor, ett antal som 2005 hade ökat till 1.416. Därefter har en drastisk minskning skett och 2015 hade kommunen endast 482 gymnasielever på egna skolor.

– Orsaken är helt enkelt att man har öppnat upp gymnasiemarknaden. Först genom friskolereformen och sedan genom framväxten av avreglerade gymnasieregioner på många håll i landet så att eleverna kan välja vilken skola de vill i ett stort geografiskt område, säger Håkan Forsberg, som särskilt studerat framväxten av gymnasiemarknaden i Stockholms län, till Nyhetsbyrån Siren.

”Eleverna vill gå i attraktiva skolor i innerstaden”

Även i Upplands Väsby, Vallentuna och Nynäshamn har gymnasieleverna minskat rejält de senaste åren. Samtidigt har eleverna ökat på gymnasieskolor i kommuner som Stockholm, Nacka, Täby, Sollentuna och Danderyd.

– Eleverna vill gå i attraktiva skolor i innerstaden och är beredda att pendla allt längre. Processen snabbas på av att friskolor väljer att etablera sig i attraktiva områden, säger Håkan Forsberg och lägger till:

– Konsekvensen blir att skolor i socialt utsatta områden förlorar elever. När en skola börjar väljas bort så är det svårt att vända trenden. Samtidigt kan det vara väldigt svårt för en kommun att lägga ner en gymnasieskola i linje med marknadslogiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.