Foto: TT

Hade sex med sovande kvinnor – frias i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

En stockholmare som dömts till två år och åtta månaders fängelse för våldtäkt, efter att vid två tillfällen inlett samlag med kvinnor som sov, frias nu av hovrätten.

Den första misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum i maj 2015. Kvinnan, som sov tillsammans med mannen, väcktes av att han hade samlag med henne. Kvinnan ska aldrig sagt stopp, men efter händelsen kontaktade hon mannen via sms och facebook där hon beskrev att han inte hade haft hennes samtycke.

Mannen själv menar att han sov och utförde samlaget i sömnen. Det var först när han vaknade som han insåg vad som hände. Han har vidare uppgett att han i vuxen ålder har bäddat om i sömnen och vaknat på golvet med kudde och täcke.

LÄS MER: Rättsprofessor: Beklämmande att det inte finns en lag mot detta

Brukar gå i sömnen

Den åtalades mamma har vittnat om att mannen som barn gick i sömnen vid flera tillfällen, precis som andra familjemedlemmar.

Den andra misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum i september 2015. Mannen och kvinnan befann sig på fest och sov sedan tillsammans i samma säng. Hovrätten konstaterar att samlag har förekommit mellan personerna då kvinnan låg och sov. Men mannen menar att han inte förstått att kvinnan sov.

Bevis på uppsåt saknas

Hovrätten ifrågasätter inte de uppgifter som kvinnan lämnat om händelsen, eller de känslor hon beskriver efter händelsen. Men även om hon befann sig i en utsatt situation så är hovrättens uppfattning att det inte går att bevisa att mannen agerat med uppsåt.

Båda åtalen ogillas och målsägandes skadeståndsyrkan ogillas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.