Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan får 4 800 kronor i sjukersättning, som går till mat och medicin. Hör hur han tänker kring att pengarna inte räcker till hyra. Foto: Sandra Johnsson

Håkans inkomst räcker inte till hyra i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för de med låg inkomst blir allt svårare. Håkan Eriksson i Sollentuna är en av dem som inte har råd med vad det kostar att bo.

– Jag bor inneboende, hon är snäll och låter mig bo där, säger han.

Håkan Eriksson skjuter en rollator framför sig när han rör sig långsamt över Turebergs torg i Sollentuna. Hans sjukersättning på 4 800 kronor räcker inte till att betala hyra alls så han är inneboende gratis. På grund av flera sjukdomar har han jobbat halvtid i 30 år.

– Men nu är kroppen slut, säger han.

Han säger också att den mentala orken inte finns och att gå igenom den långa myndighetsutredning som krävs för att kanske få lite högre inkomstersättning – det är för tungt.

Länsstyrelsen: Gör förtursköerna större

Det som han får i månaden gör att han och sambon kan dela på matkostnader i hushållet.

I årets hyresförhandlingar kräver Fastighetsägarna tolv procent i höjning av månadshyrorna.

Henrik Weston, utvecklingsledare på länsstyrelsen, är oroad över läget. Han förespråkar införandet av en större förturskö och menar att kommunerna kan göra mycket mer med sina allmännyttiga bostadsbolag för att hålla nere hyrorna och på så vis uppfylla sina krav på samhällsnytta.

Inte aktuellt med förtur

Sollentunahems ordförande Maria Stockhaus är också före detta kommunalråd i Sollentuna och riksdagsledamot för Moderaterna. Hon håller inte med om att mer förturer vore en del av lösningen, utan tror att det kan bli fler billigare bostäder om det blir tillåtet att bygga och hyra ut med lägre kvalitetskrav.

Lagkravet från 2011 på att allmännyttan ska drivas på affärsmässig grund, liksom de privata fastighetsbolagen, menar hon är bra, även om hyror måste tas ut som täcker byggkostnaderna.

– Om man inte gör så riskerar man att bolagen inte överlever utan stora ekonomiska tillskott från annat håll. Det tycker inte jag är rimligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.