Han pratar dagligen med tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreteraren Pertti Koistinen vill lyfta fram problemet med ockerverksamhet.

Socialsekreteraren Pertti Koistinen är en av fyra i Stockholm stads nybildade projektgrupp för hemlösa EU-migranter.

Han känner inte till att folk skulle tvingas att betala för sin tiggarplats men däremot har han hört historier om hur människor satt sig i skuld för att komma hit och tigga, det skriver Dagens Nyheter.

– Generellt sett handlar det inte om brottslighet. De är organiserade, men inte på ett kriminellt vis, säger Pertti Koistinen, till Dagens Nyheter.

Ockerverksamhet i hemlandet

Pertti Koistinen vill lyfta fram problemet med ockerverksamheten i hemlandet. Det innebär att någon i hemlandet lånar ut pengar för att andra ska kunna åka till Sverige. Det kan enligt vad Pertti Koistinen säger till Dagens Nyheter handla om att man lånar ut 5.000 kronor men låter personen som åker hit och tigga betala tillbaka 7.500 kronor.

– Det är ocker och de här människorna, ute i byarna, är ofta väldigt lättlurade. Någon kommer och säger att det är jättebra i Sverige, kom med, du kan betala tillbaka senare och sen drar man iväg, säger Pertti Koistinen, till Dagens Nyheter.

Inte så bra som man trott i Sverige

Men sen, när man kommer hit, märker man att det inte finns pengar till alla som tigger, tillägger han och beskriver att man då är inne i skuldfällan och att många inte kan åka hem igen på grund av pengarna som de är skyldiga.

– De måste stanna och slita här på gatan för att få ihop pengarna. På det sättet blir de utnyttjande, även om det inte är kriminellt, säger Pertti Koistinen, till Dagens Nyheter

Pratar dagligen med tiggare

Som uppsökare i EU-teamet möter socialsekreteraren Pertti Koistinen dagligen människor som tigger i Stockholm.

– Alla som vi träffar vill egentligen inte vara här i ett främmande land och tigga utan de är tvingade på grund av fattigdom, säger Pertti Koistinen, till Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.