Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka samhällskriser som kommunerna i Stockholms län skulle kunna råka ut för. Foto: Tomas Blideman/SVT

Här är Stockholms läns utmaningar vid en samhällskris

Publicerad

Vid en kris är kommunerna ansvariga för att verksamheterna fungerar som vanligt. I Stockholm län är skillnaderna stora vad gäller kommunernas förutsättningar att klara av en samhällskris.

– Man måste se till så att det finns vatten och avlopp och att verksamheter som skola och äldreomsorg fungerar, säger Moa Karlsson, chef på enheten för samhällsskydd och beredskap på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Enligt lagen är kommunerna skyldiga att arbeta med krisberedskap så att verksamheterna fungerar även vid till exempel strömavbrott, översvämning eller skogsbränder.

– Det är stor skillnad på kommunernas förutsättningar. Salem och Nykvarn är ganska små kommuner jämfört med Stockholms stad som är en enorm kommun. Sundbyberg är en liten kommun men med stor befolkning. Norrtälje kommun är en glesbygdskommun med många invånare utspridda på stor yta, säger Moa Karlsson.

”Alla har ett eget ansvar”

Länsstyrelserna är områdesansvariga för sina län och stöttar och utbildar kommunerna. En kris som skulle kunna påverka hela Stockholms län är till exempel ett större strömbortfall. Moa Karlsson betonar individens ansvar att kunna klara sig själv.

– Ju mer den enskilda individen är förberedd och kan klara sig själv vid en kris desto fler kan kommunen stötta som inte klarar sig själva. Det är bra att ha en krislåda med mat och dryck hemma.

De tre grundprinciperna vid en kris

En viktig del i svensk krishantering är vad som brukar kallas de tre grundprinciperna.

Ansvarsprincipen

Den som har ansvar för en verksamhet under normala förhållanden ska ha det också under en krissituation. Det betyder att det är den vanliga sjukvården som har hand om vården även vid en kris, att kommunerna sköter skola och äldreomsorg och så vidare.

Likhetsprincipen

Under en kris ska verksamheten fungera på liknande sätt som vid normala förhållanden – så långt det är möjligt. Verksamheten ska också, om det är möjligt, skötas på samma plats som under normala förhållanden.

Närhetsprincipen

En kris ska hanteras där den inträffar och av dem som är närmast berörda och ansvariga. Det är alltså i första hand den drabbade kommunen och den aktuella regionen som leder och arbetar med insatsen. Först om de lokala resurserna inte räcker till blir det aktuellt med statliga insatser.

Källa: www.krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.