Foto: Huddinge kommun

Här är Stockholmskommunerna med bäst tillväxt

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio kommuner med bäst tillväxt i Stockholms län ligger i Södertörnsområdet. Det visar en ny undersökning från kreditupplysningsföretaget Syna, som rankat kommunernas tillväxt under året.

Toppar listan gör Upplands Väsby kommun, tätt följd av flera Södertörnskommuner. På listan finns också Sundbyberg och Vallentuna.

– Att sju av tio kommuner på topplistan ligger i Södertörn är ett kvitto på att vårt samarbete över kommungränserna är rätt väg att gå. Vi samarbetar i tillväxt-, näringslivs- och utvecklingsfrågor och koordinerar satsningar på utbildning och bostäder. Södertörnsamarbetet innebär att vi hjälper varandra till gemensam framgång och inte uppfattar varandra som konkurrenter, säger Bob Wållberg, kommunstyrelsens ordförande i Nykvarn och ordförande i styrgruppen för Södertörnsamarbetet, i ett pressmeddelande.

”Gynnar hela Stockholmsregionen”

Pia Forsberg är näringslivschef i Huddinge kommun.

– Kommunerna i södra Stockholm har 100.000 nya arbetstillfällen som mål fram till 2030. Det kommer innebära att färre behöver pendla långt till sina jobb vilket är bra för både trafiksituationen, miljön och människors privatliv. Södertörns framgång är mycket positiv för de som bor och arbetar här, samtidigt som den gynnar hela Stockholmsregionen, säger hon i ett pressmeddelande.

Undersökning med tillväxtindex

Den undersökning som ligger till grund för hur kommunerna placerar sig på listan mäter andelen företag som har en omsättningsökning större än fem procent de senaste två årsredovisningarna, andelen företag som ökat antalet anställda under samma period, samt andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen. Utifrån dessa tal skapas ett tillväxtindex.

Här är tillväxten bäst

1. Upplands Väsby

2. Huddinge

3. Botkyrka

4. Södertälje

5. Haninge

6. Nynäshamn

7. Nykvarn

8. Sundbyberg

9. Tyresö

10. Vallentuna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.