Foto: Eerik G Svensson/Hasse Holmberg/TT

Här finns jobben under 2016

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxten är stark i Stockholms län och under 2016 kommer 55 000 nya jobb skapas, det skriver Arbetsförmedlingen i sin senaste prognos.

Utbilda dig till sjuksköterska, socialsekreterare eller förskolelärare om du vill ha jobb. Men undvik yrken som banktjänsteman, personlig assistent och brevbärare. Det är några exempel på vad Arbetsförmedlingen rankar som brist- respektive överskottsyrken.

Prognosen för kommande år ser ljus ut. Arbetsgivarna är optimistiska och Stockholm fortsätter att vara landets sysselsättningsmotor.

– Stockholm är drivande i den svenska tillväxten, vilket så klart är glädjande. Länet står för närmare hälften av landets sysselsättningsökning enligt prognosen, säger Therese Landerholm, analytiker på Arbetsförmedlingen.

55.000 nya jobb under nästa år

Näringslivets framtidstro vad gäller kommande efterfrågan ligger nu klart över genomsnittet sedan våren 2007, det visar Arbetsförmedlingens prognos. Jobbtillväxten i länet drivs framåt av framför allt byggverksamhet och delar av privat och offentlig tjänstesektor. Totalt tillkommer 55 000 nya jobb i länet till och med 2016.

Befolkningen i Stockholms län fortsätter att öka vilket driver tillväxten av jobb och av arbetskraft. Tack vare det gynnsamma läget påverkas inte arbetslöshetsnivån nämnvärt utan ligger kvar på 6,1 procent i slutet av 2016.

”Svårt att rekrytera”

– Många arbetsgivare upplever det allt svårare att rekrytera. Tack vare inflödet av nyanlända finns det nu möjligheter att dämpa vissa av dessa brister och därmed öka tillväxten, säger Pia Ackmark, marknadschef Arbetsförmedlingen Stockholm-Gotland.

Arbetsförmedlingens prognos bygger på intervjuer med 1 400 arbetsgivare i Stockholms län, både inom privat och offentlig sektor.

Här finns jobben

Bristyrken

Bagare/konditorer

Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker

Civilingenjörer, bygg och anläggning

Förskollärare

Installationselektriker

Mjukvaru- och systemutvecklare

Sjuksköterskor (grundutbildade)

Socialsekreterare

Undersköterskor

Överskottsyrken

Banktjänstemän

Brevbärare

Ekonomiassistenter

Försäljare, dagligvaror

Försäljare, fackhandel

Grovarbetare inom bygg och anläggning

Löne- och personalassistenter

Personliga assistenter

Vaktmästare

Vårdbiträden

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.