Foto: Stockholmspolisen

Här går AIK-huliganerna till attack mot polis

Uppdaterad
Publicerad

Tio fotbollshuliganer åtalas för att ha deltagit i upploppet i mars förra året då omkring 140 AIK-supportrar försökte bryta igenom polisens avspärrning vid Södra Station.

Det var i samband med fotbollsderbyt mellan AIK och Hammarby på Friends Arena den 7 mars 2015 som upploppet inträffade. Våldet bestod i att en folksamling på 140 supportrar gjorde rusningar mot poliserna vid Södra Station. Vid rulltrapporna inne i stationen angreps polisen av hulliganerna med knallskott och brinnande bengaler och utrymmet fylldes snabbt med rök. Då var det bara sju poliser som befann sig inne på stationen och kämpade mot våldet.

”Jag känner en rädsla för vad som skall hända, och då jag ser att de ser mer och mer laddade ut och att de eventuellt kommer rusa rakt emot oss och då känner jag att vi inte kommer ha en chans”, skriver en av poliserna i ett PM, enligt DN.

En polis skadades

En polis skadades allvarligt av den rök som utvecklades. Samtidigt som polisen inne kämpade med att hålla massan tillbaka försökte polisen utanför station förhindra Hammarbys supportrar från att ta sig in på stationen.

”Jag överväger under en del av tiden vad jag ska göra om de lyckas ta sig upp till oss då de är så många, många fler än oss, brukande av mitt tjänstevapen far som en obehaglig men tyvärr nödvändig tanke genom mitt huvud”, skriver en annan polis.

Rättegången, som snart skulle ha startats, är uppskjuten till i höst och polisens film från tumultet blir åklagarens starkaste bevismaterial.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.