Här jobbar de på Engelbrektskyrkan utan fallskydd

Uppdaterad
Publicerad

Både ställningsbyggare och arbetare som jobbat med takpannorna, har ibland jobbat utan fallskydd när de renoverat Engelbrektskyrkans tak på Östermalm.

Efter vårt avslöjande om ställningsbyggare som jobbade utan fallskydd vid renoveringen av Katarina kyrka, har fler tips kommit in till SVT Nyheter Stockholm om farligt arbete på Svenska kyrkans renoveringsprojekt.

Mobilbilder tagna av en man som promenerade förbi Engelbrektskyrkan på Östermalm, visar hur en arbetare jobbar uppe på taket utan både hjälm och fallsele. Enligt lag ska fallsele alltid användas för den som jobbar på mer än 2,5 meters höjd, såvida det inte finns skyddsstaket. Men mannen på Engelbrektskyrkan jobbar flera meter ovanför staketet och borde enligt lagen bära sele.

Tipset på bristerna skickades den 20 september även in till Arbetsmiljöverket som vid en inspektion dagen därpå, inte kunde hitta att entreprenören exempelvis brustit i sin arbetsmiljöplan.

När SVT Stockholm idag på fredagen filmade Engelbrektskyrkans tak, bar arbetarna fallsele som lagen påbjuder. Men bara en av dem hade hjälm.

”Det uppdagades tidigare”

Birke Evertz är ordförande i Byggnadsutskottet i Engelbrekts församling. Han säger att församlingen tidigare på eget initiativ uppmärksammat att ställningsbyggarna, som alltså monterar själva byggställningen runt fasaden, inte hade fallskydd och att kyrkan då såg till att detta åtgärdades.

– Det uppdagades tidigare och nu ska det där fungera. De ska ha både hjälm och sele. Fallskydd är ju uppsatta nu. Man får komma ihåg att det är ett komplicerat bygge och i vissa moment kan de kanske inte hinna med, men det är en klar förbättring i alla fall.

SVT Nyheter Stockholm har även sökt totalentreprenören för renoveringsbygget, Puts och Plattsättning AB, som är det företag som tagit in övriga underentreprenörer. Per Hallgren är vd på företaget och skickar följande kommentar via mejl:

– Vi arbetar kontinuerligt och systematiskt med vår arbetsmiljö. Vi gör kontinuerliga riskbedömningar för att undvika misstag och minska arbetsmiljöriskerna för alla verksamma på våra arbetsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.