Foto: Scanpix

Hårdare krav på dyra taxibolag

Uppdaterad
Publicerad

Taxiförare som tar skyhöga priser och kunder som känner sig grundlurade är ett växande problem i Stockholm. Därför vill Transportstyrelsen att taxibolag med höga priser ska tvingas informera kunden om priset för resan innan den startar.

Bland taxibilarna vid Cityterminalen i Stockholm finns det många som tar dubbelt, eller tredubbelt mer betalt än de etablerade bolagen. Som SVT tidigare har berättat känner sig kunder ofta lurade när det är dags att betala, något som också drabbar friåkare utan ockerpriser.

– Folk vill inte ens snacka med fribilar för de anser att vi är opålitiliga och oseriösa, säger taxichauffören och friåkaren Nikolaos Kalantzidis.

Taxifusket

”Du ska kunna känna trygghet”

Men nu kommer Transportstyrelsen med ett förslag som ska lösa problemet. Taxiförare som tar över 500 kronor för att köra en mil ska bli skyldiga att informera kunden om det högsta priset för resan innan den börjar.

– Du ska känna trygghet att inte bli lurad på priset eller få en ärlig chans att säga ja eller nej till det dyra priset, säger infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Priset ska dokumenteras så att polisen kan göra kontroller.

Få körningar – måste ta höga priser

Friåkarna vid Cityterminalen säger att de måste ha höga priser eftersom de får så få körningar och inte är anslutna till någon växel.

– Vi får bara tre, fyra körningar om dagen. Och lönen för hela passet under 400 kronor, säger taxichauffören Nikolaos Kalantzidis.

Meningarna är delade kring Transportstyrelsens förslag. Vissa säger att det skulle innebära orättvis behandling. Nikolaos Kalantzidis är försiktigt positiv.

– Kunder kommer inte vara så rädda att ta vilken bil som helst. Dom vet vad det kostar och dom accepterar det och åker, säger han.

Nya reglerna kan bli verklighet 2015

Transportstyrelsen föreslår även att det ska finnas krav på att taxiförare har lokalkännedom genom att införa tester i utbildningen. Polisen ska kunna beslagta taxibilars registreringsskyltar om taxametern inte är besiktigad.

Nästa år kan de nya reglerna bli verklighet om förslaget går igenom i lagrådet och riksdagen.

– Det här är väldigt efterfrågat och behovet finns. Nu har vi också ett förslag som möter upp mot det här, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxifusket

Mer i ämnet