Foto: Privat

Hatattack mot moské under morgonbönen

Uppdaterad
Publicerad

Någon har kastat in smällare i en moské i Bredäng och klottrat hakkors i entrén. Skadegörelsen inträffade när lokalen var öppen för morgonbön på lördagen.

Det var strax efter morgonbönen som moskén vid Bredängstorget utsattes för attacken. Nästan alla som deltagit i bönen hade hunnit gått hem, men en man var kvar när det smällde i lokalen.

Orhan Karan, ordförande i Sätra islamiska kulturförening, berättar att det var en uppriven församlingsmedlem som ringde honom.

– Han var livrädd och berättade för mig att de kastade in smällare i entrén. Det var höga smällar och det kom en massa rök.

Orhan Karan skyndade sig tillbaka till moskén och såg då att någon hade klottrat på väggen i entrén.

– De hade skrivit ”döda muslimer” och ritat tre hakkors. Då ringde jag polisen, säger han.

Polisen har ingen misstänkt

Polisen bekräftar att de fick in en anmälan strax före klockan 8. Enligt polisens första uppgifter ska det ha klottrats på fasaden, men de bilder SVT tagit del av visar att någon har sprejat hakkors och rasistiska slagord inne i lokalen.

Patrullen som var på plats hittade rester av smällare och fyrverkeripjäser vid entrén och dokumenterade klottret.

Polisen utreder händelsen som skadegörelse och hets mot folkgrupp. Ingen person har gripits för dådet och det finns inte heller någon misstänkt.

– Det är ingen som har vittnat om att de sett något av det inträffade, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisen.

Fick hotbrev förra månaden

Orhan Karan säger att moskén tidigare har utsatts för hot. För en månad sedan fick moskén ett brev där någon hotade att bränna ned den.

– Vi anmälde det till polisen, men utredningen lades ned, säger Orhan Karan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.