– Det känns som att man bara är en last, säger Isabella Boutelje samtidigt som hennes tårar rinner.

Hennes hemtjänst dras ner trots svår sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Pensionären Isabella Boutelje lider av en muskelsjukdom och blir allt sämre. Nu är hon orolig när Sollentuna kommun måste spara in på flera miljoner kronor på hemstjänsten.

Sollentuna kommun har dragit över budgeten för hemtjänsten, vilket resulterar i att man måste spara hela 20 miljoner kronor. Beskedet har väckt stor oro för de äldre i kommunen.

– Om det blir så att man ska dra ner på allt, så känns det ännu mer att man är till besvär, säger Isabella Boutelje.

Isabella Boutelje har en muskelsjukdom som blir allt värre. Sedan en tid tillbaka kan hon inte gå och är svag i både armar och händer. Hennes räddning är personalen från hemtjänsten som hjälper henne med allt från tunga lyft till att städa och gå på toaletten. Efter beskedet om att Sollentuna måste skära ner på Hemtjänsten, så känner hon sig orolig.

– Jag kan inte ens gå till kylskåpet eller spisen, jag behöver hjälp till allting, säger Isabella Boutelje.

Hemtjänstens personal är bekymrad

Det som står klart är att tiden för tvätt ska minskas med 30 procent. Dessutom ska hemtjänstpersonalen hinna med att handla och servera mat på halva tiden än vad det tar idag. Sociala och fysiska aktiviteter ska minskas till max tre timmar i veckan. Enligt det kommunala hemtjänstbolaget Solom, så kommer de här nya rutinerna börja gälla även för Isabella om redan två månader.

– Man blir skrämd faktiskt att de ska dra ner så mycket, säger Sara Mansoor som jobbar på hemtjänsten och vårdar Isabella Boutelje.

Hur kommer man klara stressen när all tid ska minskas?

– Vi får hjärtklappning, hur ska vi klara oss och hur ska vi hjälpa pensionärerna, säger Sara Mansoor.

”Konsekvenserna inte så allvarliga”

Men trots att kommunen ska totalt spara in 20 miljoner kronor på hemtjänsten så menar vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L), att konsekvenserna inte kommer att bli så allvarliga.

– Jag tror man blir väldigt orolig när man läser och hör om det här. Men då ska man komma ihåg att det alltid är den individuella bedömningen som ligger till grund och styr våra beslut, säger Anna-Lena Johansson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.