Så här såg Polarskenet över Stockholm ut igår. Foto: Andreas Pettersson

Himlaspel över Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sent i går kväll lyckades amatörfotografen Andreas Pettersson på Värmdö fånga ett vackert norrsken på bild. Här delar han med sig av sina bästa tips för att se himlaspelet.

– Det är magiskt att se och extra speciellt här hemma i Stockholm, berättar Andreas Pettersson.

Han är fotointresserad och medlem i Stockholms amatörastronomer med stor förkärlek till astrofoto. Tidigare har han lyckats fotografera ljusfenomenet under resor till Island och Norge.

Finns även på dagen

Norrsken och sydsken med det gemensamma namnet polarsken, är ett ljusfenomen som kan ses varje klar natt i jordens polarområden. Egentligen finns polarsken på himlen även under dagen, men då är det för ljust för att man skall kunna se det med blotta ögat.

Andreas bilder togs strax efter midnatt natten till i går, men han uppfattade det redan klockan 22.

– Det kan vara svårt att se med blotta ögat och är mer påtagligt i kameran. Ljuset kommer och går och är mer liv vissa perioder, molnen som rör på sig ser ut som slöjor, säger Andreas.

Här ser du bäst

Att se det i Stockholm är extra svårt på grund av alla ljusföroreningar. Här får du Andreas tips på vad du ska tänka på:

– Välj en mörk plats där du kan se långt bort. Blicka norrut, helst från en hög höjd, till exempel en kulle, säger Andreas som också rekommenderar att man lägger ett par timmar på skådespelet.

Norrsken går att förutse beroende på solens aktivitet. Här är ett av alla prognoser för polarskensaktivitet.

Fenomenet kommer av att solen kastar ut partiklar, främst energirika elektroner. Den så kallade solvinden kolliderar med jordens magnetfält som i sin tur ändrar form.

Kolliderar med atmosfärens atomer

De infallande elektronerna kolliderar med atmosfärens atomer och molekyler och exciterar dessa till högre energitillstånd. När atomerna ”går tillbaka” avges överskottsenergin som ljus och ett norrsken uppstår.

Kraftiga norrsken, det vill säga kraftig påverkan på jordens magnetfält, kan orsaka störningar på elnätet. För om ett magnetfält genom en ledare varierar alstras elektrisk ström, så kallad elektromagnetisk induktion, något elnäten inte alltid klarar av.

Norrsken

I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Det finns både norrsken och sydsken, även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis, eller gemensamt polarsken. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument.

Förekomsten av polarsken varierar i takt med solens aktivitet och är därför knutet till den så kallade solfläckcykeln, som är cirka 11 år lång. Norr- och sydsken bidrar för övrigt till de höga temperaturerna i jonosfären, där skenet förekommer.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.