Befolkningen i Stockholms län ökade med 37.621 personer under 2016. Foto: TT

Hög befolkningstillväxt 2016

Uppdaterad
Publicerad

Befolkningen i Stockholms län ökade med 37.621 personer under 2016. Det är den största befolkningsökningen sedan 2009, då ökningen uppgick i 37.919 personer.

Sveriges befolkningsökning har inte varit så stor sedan 1861, visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Under förra året flyttade 43.252 personer till Stockholms län från andra delar av landet, samtidigt som 39.927 personer flyttade i motsatt riktning. Stockholm var den kommun i länet som flest flyttade till från övriga Sverige. 

Invandringen till Sverige ökade för femte året i rad. I Stockholms län uppgick inflyttningen från utlandet i 36.785 personer, medan 16.143 personer flyttade från länet till utlandet. Stockholm, Södertälje, Botkyrka och Huddinge var de kommuner med högst flyttnetto med utlandet.

Stockholm störst

Stockholms län står för cirka 26 procent av landets totala befolkningsökning och samtliga kommuner i länet ökade sin befolkning under 2016. Den kommunen som ökade sin befolkning mest var Stockholm, där invånartalet steg med drygt 12.000 personer.

Procentuellt sett ökade Upplands-Bro, Sundbyberg och Sigtuna mest. I dessa kommuner ökade befolkningen med över tre procent. Lägst befolkningsökning hade Danderyd med 0,7 procent. Danderyd och Norrtälje är de kommuner i länet som har ett negativt födelseöverskott, vilket innebär att antalet avlidna överstiger antalet födda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.