Skolborgarrådet öppnar för höjda löner

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads nya reform om att låta barn gå på förskola heltid, även om deras föräldrar är hemma med ett yngre syskon, förvärrar bristen på förskolelärare. Nu öppnar det socialdemokratiska skolborgarrådet Olle Burell för höjda löner för att locka fler förskolelärare.

– Vi har hyfsat höga löner här i Stockholm, men de behöver självklart gå upp ännu mer. Det gäller både förskolelärare och lärare, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

Vilket spann handlar det om?

– Nu är ingångslönen för många förskolelärare kring 30.000. Eftersom det fortfarande är svårt att locka tillräckligt många till yrket så är det ett bevis på att man behöver komma upp ytterligare.

Med höjda löner kan Socialdemokraterna tvingas lösa den nya akuta bristen på förskolelärare – för situationen är unik. Inom kort kommer barn i förskolan vars föräldrar är hemma med ett nytt syskon att få rätt till tio timmar mer i förskolan varje vecka.

”Ännu fler kan bli utbrända”

Inför regeländringen gjorde stadsledningskontoret en riskanalys där samtliga tillfrågade förskolelärare flaggade för stora problem med de nya, mer generösa reglerna.

Förskoleläraren Fredrik Kahn stämmer in.

– Det kommer att bli väldigt mycket mer barn på vissa förskolor. Ännu fler kan bli utbrända och få arbetsrelaterade skador, säger han.

I Stockholms stads konsekvensanalys har man gjort en schablonberäkning av hur många förskolor som kommer beröras av regeländringen.

Man har räknat på 2015 års barnkull i Stockholms stad. Då föddes 13.000 barn varav 5.000 beräknas ha ett syskon i förskolan. Utslaget på alla 1.260 förskolor som finns i Stockholm, skulle det innebära att fyra barn per förskola skulle öka från deltid till heltid. Det motsvarar ungefär ett extra barn per avdelning.

Riskerar att tumma på kvaliteten

Ändå drar kommunledningen slutsatsen att detta i många fall kommer att kunna lösas av befintlig personal. Men det tror Fredrik Kahn riskerar att tumma på kvaliteten i förskolan.

– Om man inte skjuter till mer pengar så tror jag att det kommer att leda till det.

Han menar att det redan i dag är svårt att få tiden att räcka till.

– Man känner att man inte får tid för sitt kärnuppdrag, för undervisningen och det pedagogiska uppdraget i förskolan. Det blir en massa andra kringuppgifter. Det blir slitigt och det är det som gör att många slutar, säger Fredrik Kahn.

Skolborgarrådet: En viktig reform

På frågan om det inte är oseriöst att göra en sådan här reform när det inte finns personal att tillgå, svarar Olle Burell:

– Det här är en viktig reform. Det är väldigt synd om en väldigt liten kategori av våra barn ska bära hela ansvaret för att vi har generella utmaningar. Vi behöver ännu mer personal och ännu mer lokaler, men alla barn har rätt till förskola. Det ska inte spela roll vad föräldrarna har för situation, eller om man har småsyskon eller inte, svarar Olle Burell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.