Foto: TT

JO kritiserar utvisning av homosexuell man till Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Mannens asylsansökan beviljades inte och skulle omprövas, trots det utvisades han till Uganda. Nu riktar JO skarp kritik mot Stockholmspolisen.

Mannen som är medborgare i Uganda sökte asyl i Sverige 2012. Migrationsverket beslutade att inte ge mannen asyl och han skulle därför avvisas till Uganda. 

Innan beslutet hade verkställts hade en ny lag trätt i kraft i Uganda som klart försvårade homosexuellas situation i landet. Lagen innebar bland annat att homosexuella kunde straffas med livstids fängelse.

Mot bakgrund av detta beslöt Migrationsdomstolen att Migrationsverket på nytt skulle pröva mannens asylansökan.

Polisen i Stockholm kontrollerade inte

Medan de nya omständigheterna skulle utredas fick inte utvisningsbeslutet verkställas. Trots det utvisades mannen i juli 2014, bara tre dagar efter beslutet.

Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) skarp kritik mot utvisningen.

Handläggaren på det som då hette Polismyndigheten i Stockholms län får kritik för att hon inte kontrollerat om det fanns något hinder för avvisningen.

Problem när flera myndigheter handlägger

Även Migrationsdomstolen får kritik för att de inte informerat polisen om det nya beslutet. Likaså får Migrationsverket kritik för att de inte tillräckligt snabbt registrerade det nya beslutet i det system som polisen använder för att kontrollera beslut.

JO skriver att fallet synliggör problem som uppstår när fler myndigheter är inblandade i handläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.