Maria Antipa odlar lindblomshonung på sin balkong på Valhallavägen. Foto: SVT

Hon har 20.000 bin som närmsta grannar

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt vanligare att ha egen bikupa i Stockholm. Maria är en av dem som har sina små steklar på balkongen.

På Maria Antipas kungsbalkong på Valhallavägen står det en bikupa där det bor 20.000 bin. Under den gångna sommaren har de hunnit producera runt 20 kilo honung.

– Den kommer från lindarna som växer här på Valhallavägen. Det är den bästa honungen som finns, tycker jag, för den doftar så gott och håller sig länge, säger Maria Antipa.

Allt fler har egen bikupa

Det har blivit allt vanligare att ha egen bikupa hemma. De senaste tre åren har Stockholmsavdelningen inom Sveriges Biodlares Riksförbund välkomnat 300 nya personer. Nu har föreningen nästan 1.200 medlemmar. Det krävs inget särskilt tillstånd för att få ha en egen kupa. De flesta har bikupor i sin trädgård men Maria Antipa tror att balkongkuporna kommer att bli en allt vanligare syn.

– De som bor i städerna kommer att lära sig hur man gör. Det är inte svårt att ha bin, men det är bra att gå med i en biodlarförening för man får mycket stöd och bra tips av dem, säger Maria Antipa.

Livsviktiga för pollineringen

Det är fjärde säsongen som Maria Antipa har bin på sin balkong. I sommar har skörden av honung varit rik, men det är inte bara honungen som är anledningen till att hon skaffat sig en bikupa.

– Det kan låta absurt, men människan skulle gå under om det inte fanns bin. De är en av de viktigaste pollinerarna, säger Maria Antipa.

Många blir förundrade över att man kan ha bin på sin balkong och en vanlig fråga Maria får är om det kan vara farligt för grannarna.

– Bin är inte farliga, tvärtom. De är väldigt hemkära och även om det skulle finnas en bikupa på en balkong intill din egen så skulle varje bi ändå välja att återvända hem till sin egen kupa efter sina utflykter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.