Lovisa Gärde gör affärer på nya mobilspelet Pokémon Go. Foto: Privat/TT

Hon vill jaga dina Pokémons

Uppdaterad
Publicerad

Den som inte själv har tid att jaga sina fickmonster kan nu anlita Sveriges första professionella Pokémonjägare. 25-åriga Lovisa Gärde i Stockholm använder sin semester för att hjälpa andra att ta hand om de små japanska figurerna som hon älskar.

Sedan några dagar tillbaka har det blivit uppenbart att något hänt på Stockholms gator. På många platser trängs horder av människor som håller upp sina mobiltelefoner, drar med fingret över skärmen och jublar högt när en Pokémon fångas in.

Så fort figuren fångats och poängen håvats in, drar man vidare på jakt efter nästa. Målet är att avancera upp till ytterligare en nivå, alltså ”levla” som det kallas på spelspråk.

– Jag har älskat Pokémon sedan jag var 7-8 år och uppenbarligen finns kärleken djupt rotad inom mig för spelet Pokémon Go är det bästa som hänt mig i år.

Professionell jägare

Denna kärlek till Pokémonfigurerna har fått Lovisa Gärde i Stockholm att ta steget från att enbart spela själv till att blir det hon kallar ”Professionell Pokémonjägare”.

I en annons på Blocket erbjuder hon helt enkelt sina tjänster till den som av olika skäl inte hinner ägna sig åt Pokémonjakten i den utsträckning man önskar.

– En kollega och jag har varit ute och jagat på våra luncher. Han var bekymrad över att inte kunna leta så mycket under semestern och då erbjöd jag mig att ta hand om hans spel och där föddes idén, berättar Lovisa.

Många hör av sig

I måndags satte hon ut en annons på Blocket och ett dygn senare hade ett 60-tal personer hört av sig och bett om hjälp att fånga in figurer som de själva inte hinner jaga.

– Någon kanske vill att jag ska gå en mil för att knäcka ett särskilt ägg i spelet och då gör jag det. Om det växer och blir jättestort får jag kanske höja priset, säger Lovisa och skrattar.

Fler spel att vänta

När Lovisa Gärde siar om framtiden för Pokémon Go, gissar hon att spelet är här för att stanna och framför allt tror hon att vi kommer att få se många liknande spel framöver.

– Ja, till exempel är det ju många butiker eller restauranger som vill vara en del av detta. De köper så kallade beten av spelutvecklaren och genom det betet lockar man till sig Pokémonfigurerna som i sin tur lockar till sig spelarna som då kommer till platsen.

Hon menar också att Pokémon Go är ett helt nytt sätt att förena den digitala världen med det verkliga livet.

– Det är ju ett spel som får folk att komma ut och röra på sig för det är ju roligt att jaga figurerna tillsammans. Kanske inte lika socialt som att sitta och fika tillsammans men definitivt mer socialt än att bara chatta på nätet. För mig är det helt enkelt många smarta element som fogats ihop till något bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.