Almega svarar på senaste strejkvarslet från Seko i tågkonflikten – strejken utökas och omfattar nu pendeltågen. Omkring 374.000 resenärer kan komma att beröras. Foto: TT

Hot om pendeltågstrejk ligger fast

Uppdaterad
Publicerad

Hotet om strejk i pendeltågstrafiken ligger fast från och midsommar. Arbetsgivarorganisationen Almega sade ja till medlarnas bud ikväll, men fackförbundet Seko sa nej eftersom de inte tyckte att budet gick deras medlemmar till mötes på någon enda av de viktigaste punkterna.

”Budet saknar helt lösningar på missbruket av timanställningar. Våra medlemmar lever i en verklighet med otrygga anställningar här och nu”, säger Janne Rudén, Sekos förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Är du överraskad över budet?

Tågstrejk – ABC

– Vi trodde att det skulle finnas någonting, men det är soprent, säger Janne Rudén.

”Vi har under förhandlingarna och i kontakter med medlarna varit väldigt tydliga med vad som krävs för att vi ska kunna komma överens om ett avtal. Vi har till och med skalat av våra ursprungskrav för att få ett avslut på konflikten. Medlarna har i sitt bud inte lyckats fånga in någon av våra kärnfrågor. Nu ligger ansvaret hos medlarna och Almega att lägga fram förslag som stoppar missbruket av deltider och timanställningar”, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko i pressmeddelandet.

Almega tackade ja till medlarnas bud.

–Vi fick en hemställan om att fortsätta, man prolongerar avtalet en liten stund och fortsätter under ledning av en medlare lokalt. Vi svarade ja på det och Seko svarade nej, säger Beata Hammarskiöld, förhandlingschef på Almega.

Hur ser du på det?

– Jag är oerhört besviken. Om vi inte ska förhandla med varandra, hur ska vi då kunna lösa det här.

Nu kan strejken komma att utvidgas.

– Risken har ökat väsentligt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk – ABC

Mer i ämnet