Mannen friades för hot mot åklagare – döms nu i hovrätten Foto: TT

Hotade att ”slakta” åklagare – döms i hovrätten

Publicerad

Den 22-årige mannen tyckte att åklagaren var för hård mot hans bror och ropade ”jag ska slakta dig, jag ska slakta dig, du är slut” till åklagaren. Nu döms han till 50-timmars samhällstjänst.

Åklagaren ville få 22-åringens bror fälld för flera brott och yrkade på fängelsestraff. Det blev droppen för 22-åringen som ropade att han skulle ”slakta” åklagaren.

22-åringen själv menar att allt är ett missförstånd och han istället ska ha sagt ”du blev slaktad”. Han menar att han inte haft någon avsikt att hota, utan istället syftat på att åklagaren förlorat målet. Men både åklagaren och rätten uppfattade att mannen hotfullt ropade ”jag ska slakta dig, jag ska slakta dig, du är slut”.

Frias i tingsrätten – döms i hovrätten

Nacka tingsrätt valde att gå på 22-åringens uppgifter och menade att det inte var helt säkert att åklagaren exakt hört vad mannen ropat efter henne. Därför friades mannen i tingsrätten.

Domen överklagades och nu ändrar hovrätten tingsrättens dom och dömer mannen för hot mot tjänsteman. Påföljden blir 50-timmars samhällstjänst, men han ska även betala skadestånd till åklagaren på 5000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.