Foto: TT

Hovrätten river upp dom för Stureplansmördaren

Uppdaterad
Publicerad

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus kommer att vara fortsatt dömd till livstids fängelse, det har Göta hovrätt slagit fast.

Det var i april som Örebro tingsrätt beslutade att tidsbestämma Zethraeus livstidsstraff till 36 år. I sådana fall skulle han ha villkorligt frigivits i slutet av år 2018.

Göta hovrätt anser däremot att det är för tidigt att väcka frågan om en omvandling av straffet och river upp tingsrättens tidigare beslut.

Läs mer: Simon bevittnade morden: ”Han sköt non stop”

Hovrätten skriver att Tommy Zethraeus, eller Tommy Eriksson som han numer heter, har uppvisat en positiv utveckling men att risken för återfall i allvarlig brottslighet är för stor för ett tidsbestämt straff.

Stureplansmorden

Det var natten till den fjärde december 1994 som Tommy Zethraeus och två vänner nekades i dörren till nattklubben Sturecompagniet.

En och en halv timme senare återvände de med automatvapen och Tommy Zethraeus sköt rakt in i entrén. En ordningsvakt och tre gäster dödades och flera skottskadades.

Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för fyra mord och flera försök till mord, de andra två som var med dömdes till sex års fängelse för bland annat medhjälp till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.