Foto: SVT

Husbybor protesterar mot hyreshöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll samlades Husbybor för att demonstrera mot fastighetsbolaget D Carnegie o Co. Bland annat riktas skarp kritik mot kraftiga hyreshöjningar och eftersatt skötsel av lägenheterna.

Sedan 2014, när bolaget startade, har D Carnegie & Co köpt fastigheter runt om i Stockholmsförorter, bland annat i Rinkeby, Husby och Södertälje. Sedan dess har bolaget gått med hundratals miljoner kronor i vinst varje år.

Affärsiden går ut på att köpa billiga fastigheter, renovera och med det höja hyran.

Bara i Husby har man köpt cirka 1.500 lägenheter, och så här beskriver de sin verksamhet på sin egen hemsida.

”Hyresnivåerna är generellt sett låga i miljonprogrammen. Därmed är potentialen hög för höjda hyror efter renovering. Genom upprustning minskar även underhållskostnaderna med betydande belopp. Renoveringarna får inte bara en positiv inverkan på kassaflödet, utan medför även kraftiga ökningar av värdet på fastigheterna.”

600 namnprotester

Igår samlades Husbyborna för att protestera emot fastighetsbolagets affärside. I över en månad har Husbyborna samlat in närmare 600 namnunderskrifter som protest, men när de skulle lämna in namnlistan igår svarade D Carnegie med att stänga sitt lokala kontor på grund av personalsäkerhet.

– Vi har inte de ekonomiska möjligheterna att betala det de vill att vi ska betala för nyrenoverade lägenheter för då blir vi bostadslösa. Vi är rädda för att hamna på gatan, säger Eva Kaneteg, ordförande för den lokala hyresgästföreningen.

Vad vill ni nu?

– Vi vill att de ska lyssna på oss. Det är klart att husen ska renoveras och att de ska ta ut en viss hyreshöjning men inte den hyreshöjning som de aviserar, säger Eva Kaneteg.

”Vi är beredda att betala rimliga hyror”

När SVT Nyheter Stockholm besöker Husby är det många som är upprörda över sin hyresvärd. Bland annat anser hyresgästerna att servicen på underhåll är undermålig, och de känner sig tvingade att flytta till de renoverade lägenheterna, visserligen fräscha men alldeles för dyra. Vi träffar på Osman Adan, som bor i Husby och berättar att han inte vill flytta till renoverad lägenhet på grund av den höga hyran.

– Vi är beredda att betala högre hyra men inte den de har satt. Min lägenhet kostar 6.500 kronor, för samma lägenhet, fast renoverad skulle vi behöva betala 9600 kronor, och det har vi inte råd med, säger Osman Adan.

Han menar hyrorna höjs över 50 % i de renoverade lägenheterna.

– Svenska bostäder till exempel som också är fastighetsägare i området har höjt sina hyror med 1000 kronor efter sin renovering, efter tre år höjer de hyran totalt 24% och det är rimligt, säger Osman Adan.

”Jag har renoverat själv”

Houria Bzioui har bott i Husby i 22 år, hon är en av initiativtagarna till namnprotesten, tillsammans med aktionsgruppen Norra Järva Stadsdelråd.

– Det här är mitt hem, jag vill aldrig behöva flytta härifrån. Men jag betalar min hyra precis som alla andra och då vill vi också att service och husfasaden ska se fin ut. Jag vill också att mina barn ska leka i fina parker med blommor, säger Husbybon Houria Bzioui.

Men det som fick henne att engagera sig i bostadsfrågan är det eftersatta underhållet.

– Sedan Svenska Bostäder sålde av våra fastigheter för 20 år sedan har vi bytt åtta ägare, ingen vill ta ansvar. Och ingen vill hjälpa en heller, säger hon.

Houria Bzioui bor tillsammans med sina barn i en femma och när vi besöker hennes lägenhet så syns knappt några spår av slitage, förutom hålet över kylskåpet.

– De skulle hämta skåp åt mig som passar, men nu har jag väntat sedan i somras. Tapeter och allt har jag bytt själv, jag har betalat själv och renoverat själv. När man ringer om hjälp så kommer de med slitna saker, som återigen går sönder och så håller det på. Jag har inte råd att flytta till fräscha lägenheter, och jag undrar vart är det de vill att vi ska ta vägen, frågar Houria Bzioui.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.