Foto: SVT

Uppmärksammad akutbil för psykiskt sjuka får fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiatriska akutbilen som testats i Stockholm får nu grönt ljus fram till 2018. ”Man får rätt vård på rätt plats – direkt”, säger Fredrik Bengtsson.

Larm som gäller personer med akut psykisk sjukdom var det tidigare polisen, eller ambulanspersonal som åkte på. Men sedan pilotprojektet med den psykiatriska akutbilen – den så kallade PAM-bilen – drog igång i mars 2015, är det specialutbildade psykiatrisjuksköterskor som tar de larmen.

Läs mer: Psykiatrisk akutbil ska ersätta poliser

Andra sneglar på Stockholm

– Alla inblandade; patienter, polismyndigheten, räddningstjänsten och sjukvården är väldigt nöjda med den här insatsen. Det har betytt väldigt mycket för alla inblandade, säger Fredrik Bengtsson som är enhetschef på psykiatriska akutmottagningen och projektledare för PAM-projektet.

Läs mer: Akutbilen hyllas

Nu får alltså projektet förlängt. Det skulle hålla på till mars 2017, men har fått grönt ljus fram till mars 2018. Även i Göteborg har man startat ett liknande projekt och flera andra kommuner i Sverige sneglar nu på Stockholm. Bland annat föreslår Liberalerna i Örebro att man ska införa en PAM-bil, för att minska självmordstalen.

”Rätt vård – direkt”

Eftersom det är personal som är specialutbildade i just psykiatri som åker ut på akutlarmen, kan de göra en bedömning på en gång, till skillnad mot polis eller ambulanspersonal.

– Man får rätt vård på rätt plats, direkt. I 30 procent av fallen kan vi ge rätt vård direkt i hemmet och behöver inte ta med patienter till akutmottagningen. Det underlättar även för akutsjukvården som har mycket att göra, säger Fredrik Bengtsson.

Behöver utökas

Varje månad åker PAM-bilen på ungefär 160 akutlarm. Men idag är PAM-bilen bara i bruk mellan klockan 15:00-01:00, så alla larm som handlar om akut psykisk ohälsa kan de inte ta.

– Min åsikt efter personliga erfarenheter är att den skulle behöva utökas. Om man ska se optimalt, om man tittar på larmstatistik, skulle den behöva rulla från klockan elva på förmiddagen till klockan två på natten, säger Fredrik Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.