Ilska över neddragningar i vården – sjukvårdpersonal i protestmarsch

Uppdaterad
Publicerad

Ett tusental sjukvårdsanställda samlades framför Landstingshuset i Stockholm under lördagen för att protestera mot sjukhusens varsel.

– Att varsla när det är personalbrist är helt vansinnigt, säger Akil Awad, som är ST-läkare och en av initiativtagarna till sjukvårdsupproret.

Sjukvården i Stockholms län står inför en stor omställning. Karolinska universitetssjukhuset beräknas gå med 1,6 miljarder i underskott i år. Som ett led i sparandet infördes i våras anställningsstopp på sjukhuset, och nu väntas också varsel av 600 tjänster. Totalt väntas tre Stockholmssjukhus varsla omkring 800 tjänster.

– Omställningen hotar patientsäkerheten, politikerna hävdar att den inte är hotad, men vi ser det varje dag, säger Laura Björnström, ST-läkare och initiativtagare till protesten.

Under lördagen samlades ett tusental personer, många anställda inom olika vårdinrättningar, men också allmänheten, för att demonstrera mot sjukhusens varsel. Tillsammans trotsade deltagarna regnet och vandrade från från Mynttorget vid riksdagen till landstingsparken på Kungsholmen.

Hör ST-läkarna om neddragningarna inom vården. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.