– Fler har gått från bidrag till jobb, menar finansborgarrådet Karin Wanngård (S). Foto: SVT.

Ingen skattehöjning i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ändå ökar intäkterna med 1,5 miljarder kronor eftersom fler flyttar hit och allt färre går på bidrag

Det blir oförändrad kommunalskatt i Stockholm nästa år. Det står klart när budgetförhandlingarna i stadshuset närmar sig sitt slut.

– Det innebär att kommunalskatten även nästa år är 17 kronor och 90 öre, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till P4 Stockholm..

Trots det ökar Stockholms inkomster med 1,5 miljarder kronor. Nästa år kommer staden att ha 45 miljarder kronor att röra sig med, pengar som främst ska användas till vård, skola och omsorg.

– Den goda ekonomin beror på den positiva inflyttningen men också på att fler gått från bidrag till jobb, säger Karin Wanngård.

Satsning på vård, skola och omsorg

Även om skatten nästa år blir oförändrad, så har de styrande partierna i Stadshuset höjt skatten med 57 öre sedan maktskiftet 2014. Den stora utmaningen för den politiska ledningen är nu att få fram fler bostäder snabbt. Även rekrytering av lärare, förskollärare och barnskötare står högt på dagordningen.

– Vi får in väldigt mycket pengar, men vi ska också bygga och investera mycket i Stockholm inför framtiden, säger Karin Wanngård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.