Många insnöade bilar har bötfällts under dagen. Foto: privat

Felparkerade bilar i snökaoset bötfälls

Uppdaterad
Publicerad

Många stockholmare har idag fått sina insnöade bilar bötfällda. Ett måste, enligt Trafikkontoret som pressas hårt för att få bort snön.

Det råder ett moment 22 i Stockholm där 39 centimeter snö föll under onsdagsdygnet. De bilarna som står på gatorna måste flyttas under så kallade städdagar för att plogarna ska komma fram – samtidigt är många bilar insnöade av höga plogvallar. Och då tar Trafikkontoret fram böteslappen.

– Vi kan inte ge dispens. Ska vi få bort snön måste vi komma in och skotta, säger Anders Porelius, pressansvarig från Trafikkontoret.

Snörekord i Stockholm

1.300 klagomål

Under torsdagen har Trafikkontoret haft många fler synpunkter och klagomål än vanligt. 1.300 personer har hört av sig om främst snön och framkomlighetsproblem.

– Vi har hamnat i ett läge där vi verkligen måste snöröja och då ska bilarna flyttas enligt de städdagar som gäller.

Och om det faktiskt inte går att flytta bilen?

Ja, om man verkligen inte kan lösa det då får man ju ringa till tillståndsenheten på Trafikkontoret och ha en dialog om det.

Kan man bestrida böter på grund av kommunens bristfälla plogning?

– Man kan alltid bestrida en p-bot, sedan blir det såklart prövat, säger Anders Porelius.

Rörelsehindrade får inte böter

Problemet blir allt värre för Trafikkontoret när snön fortsätter falla. Snön är tung och kräver stora maskiner för att få bort. Någon som är svårt på innerstans trånga gator.

– Vi har en gammal stad, gatorna är trånga och folk glömmer ofta att vi måste ha vägarna fria från bilar även för att kunna röja trottoarer, säger Anders Porelius.

Under denna vecka kommer man inte att bötfälla bilar med handikapptillstånd, på grund av svårigheterna att ta sig ut till bilen.

– Vi vill såklart helst att de flyttas också men vi har förståelse för att det inte går och då får vi ha en dialog med de bilägarna, säger Anders Porelius.

Öppnar för bärgning

Driften har gett indikationer på fortsatta problem att röja i innerstan och hela Stockholms stad och fortsätter problemen och bilar parkerar ännu mer fel kommer bilar att bärgas.

– Om det börjar bli farligt så att ambulans och räddningstjänst inte kommer fram, då måste vi börja bärga, säger Anders Porelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet