Olle Ringdén, professorn bakom Karolinskas senaste forskningsstrid. Foto: TT/SVT

Han är ”den nya skandalen” på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Snåriga regler om vad som gäller kring behandling med icke godkända läkemedel har tills vidare stoppat en klinisk studie om stamceller från moderkaka, och döende patienter får inte längre den oprövade behandlingen. SVT Nyheter Stockholm har träffat Olle Ringdén, professorn bakom Karolinskas senaste forskningsstrid.

Olle Ringdén, professor vid Karolinska, har sedan 2011 forskat på hur stamceller från moderkaka kan bota immunreaktioner hos patienter som fått benmärgstransplantation. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är forskningsstudien stoppad, eftersom den visat sig sakna giltiga tillstånd.

– Vi har försökt att följa reglerna så gott vi kunnat, men reglerna är otydligt skrivna. Vi hade alla tillstånd utom ett, säger Olle Ringdén.

Moderkaksceller på Karolinska

Som en direkt följd av Macchiarini-skandalen har ansvariga vid Karolinska blivit extra uppmärksamma på att följa regelverket. Det skamfilade ryktet tål inte fler misstag.

– De säger att jag är den nya skandalen på Karolinska. De liknar mig vid Macchiarini, men jag är tvärtom. Vid Macchiarini-affären dog patienter som inte hade behövt behandlingen, medan vi har räddat livet på patienter som annars skulle dö. Jag tycker att det är en väldigt stor skillnad, säger Olle Ringdén.

Patienter kan ha dött

Varje år genomförs omkring 300 benmärgstransplantationer i Sverige. Hälften av patienterna drabbas av avstötningsreaktioner, där det transplanterade immunförsvaret attackerar patientens kropp. För ett tiotal är reaktionen direkt livshotande.

Sedan Karolinska stoppade tillgången på moderkaksceller kan uppemot 25 svårt sjuka patienter ha dött till följd av att de undanhållits behandlingen. Många befarar att en stelbent tolkning av reglerna får ödesdigra konsekvenser för både patienter och modern forskning.

Mona Hansson, utredare vid Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menar att lagstiftningen är för otydlig.

– Den är otydlig och det är otydligt vem som ska ge tillstånd till vad, men framför allt är det otydligt när och vad det ska klassas som, säger Mona Hansson.

Definition av läkemedel

– Det är komplicerat och det är inte lätt att avgöra om det är läkemedel eller inte, för definitionen för avancerade läkemedel när det gäller celler och vävnader, om de ska klassas som läkemedel, börjar med ”industriell tillverkning” och då är det många forskargrupper som slutar att läsa. Det finns inte en forskargrupp som anser sig göra industriell tillverkning!, förklarar Mona Hansson.

”Akademisk revirstrid”

Enligt Olle Ringdén är anledningen till att den oprövade behandlingen med moderkaksceller lyfts fram just nu den konkurrenssituation som råder mellan olika forskningsgrupper på Karolinska.

– Det är lite olika uppfattningar på Karolinska om vad man ska satsa på. Det är tyvärr en sådan här löjlig akademisk revirstrid.

Så det handlar inte om tillstånden?

– Jag tycker inte att det gör det. De som vill satsa på annan forskning försöker hitta skäl till att stoppa det här. Sedan skyller man på de här andra sakerna, att man inte har följt regelverken, men det är en efterkonstruktion som jag ser det. Man har ju sökt med ljus och lykta för att stoppa det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet