Foto: Jens Larsson/SVT

”Jag har hittat flera nya kompisar”

Uppdaterad
Publicerad

På Enskede IP firades nationaldagen med en fotbollscup för integration. Omkring 250 ungdomar deltog i cupen och ytterligare flera hundra besökte den. Den skadegörelse som riktats mot idrottsplatsen tidigare under helgen tycktes inte påverka festen.

– Jag har hittat flera nya kompisar. Det är människor från alla länder, till exempel Iran, Irak och Afghanistan och Sverige så klart. Och vi kan alla prata svenska med varandra, säger Amin Wahdi, en av de nyanlända som spelade i turneringen.

”Stämningen är helt magisk”

Ungefär 250 ungdomar, varav hälften nyanlända och hälften födda i Sverige deltog i Tillsammans cup på Enskede IP på nationaldagen. Turneringen drog stor publik, och förutom fotboll blev det uppträdanden av artister och discjockeys.

– Det är över förväntan. Jag hade inte kunnat tänka mig den här uppslutningen och stämningen är helt magisk, säger Erik Englund som är initiativtagare och cupgeneral.

Hakkors på fotbollsplanen

Den gångna helgen kantades av skadegörelse då hakkors ristats in i gräset på huvudplanen. Enskede IK:s match under lördagen ställdes in på grund av skadegörelsen.

– Det är klart att det är trist, men samtidigt har det gett mer eld och mening till vad vi gör, säger Erik Englund.

Han hoppas att turneringen ska inspirera fler idrottsklubbar till att anordna liknande integrationssatsningar.

– Vi är en grupp av människor, vanliga privatpersoner, som gör det här tillsammans. Jag hoppas att det här sprids i Sverige och att andra föreningar och privatpersoner tar efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.