Pappan Sharmarke Hersi har låtit vaccinera fyra av sina fem barn, och snart är det dags för det femte.

”Jag rekommenderar alltid att vaccinera sina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Oron sprider sig nu i Stockholmsområdet för den extremt smittsamma sjukdomen mässling.

Hittills har 10 personer, de flesta små barn, insjuknat. Och i stadsdelarna som främst drabbats försöker man få fler föräldrar att vaccinera sina småbarn.

– Jag hade mässlingen när jag var fyra, och det var jättesvårt. Så när jag kom till Sverige har jag vaccinerat alla mina barn, berättar Hodan Farah som kommer från Somalia.

På öppna förskolan i Husby, i nordvästra Stockholm, har föräldrarna pratat mycket om mässlingen senaste tiden. I stadsdelarna runt Järvafältet och särskilt bland somalier är misstron mot vaccinet är utbredd, berättar flera av föräldrarna.

Satsning ska få fler att vaccinera sina barn

Folkhälsomyndigheten och barnavårdscentralerna driver en särskild informationsinsats riktad till småbarnsföräldrar i området. Bland annat sprids en film på somaliska om varför det är viktigt att vaccinera sina barn.

– Just den här gruppen som vi vänder oss till, somaliska föräldrar, är rädda att vaccinet ska ge autism. Det är en gammal myt som finns i området, säger Karina Godoy som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Förskolläraren Maryam Rahim säger att diskussionerna om vaccin kan bli heta.

– Ibland vill övertala varandra varför man inte ska göra det. Då är det vi som går in och försöker ge den rätta informationen, säger Maryam Rahimi som är förskollärare på Öppna förskolan i Husby.

Sofyan, 10 månader.

Sofyan riskerade att smittas

Här träffar vi också Ubah Idris med sonen Sofyan, 10 månader. Efter ett besök på Astrid Lindgrens barnsjukhus nyligen blev hon uppringd av sjukvårdspersonalen, och kallades direkt tillbaka.

– De sa att det gått barnsjukdomar dagen som vi varit där och att han kunde ha smittats av andra som han träffade. Så vi åkte tillbaka, berättar hon.

Risken att sonen smittats av mässlingen gjorde att personalen omgående ville vaccinera honom.

– Så då sa jag: spruta honom. Och nu har det gått tio dagar, berättar Ubah Idris.

– Flera har sagt till oss att de vaccinerat barnen, men talar inte om det för sina landsmänninor för att inte bli ifrågasatta, säger förskolläraren Maryam Rahimi.

Tvekar inte att vaccinera nyfödde sonen

Pappan Sharmarke Hersi har låtit vaccinera fyra av sina fem barn, och när det blir dags för den nyfödde sonen om ett år kommer han inte att tveka, berättar han.

– Senaste tiden har jag hört rykten när jag pratat med vänner att man får svårt att prata eller får autism av vaccinet. Men jag rekommenderar alltid att vaccinera sina barn, säger Sharmarke Hersi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.