”Jag vaknar mitt i natten och är kallsvettig”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året anmäldes 153 rån enbart i Rinkeby-Kista stadsdel. För två veckor sedan slog rånare till mot en resebyrå i Husby. ABC berättade inte om det, eftersom det var bara ett rånförsök bland många. Men för Mansour Yaghma var det en händelse som skulle förändra livet för alltid.

– De senaste två nätterna har jag inte kunnat sova. Jag vaknar mitt i natten och är kallsvettig. Svetten bara rinner, av rädsla. Vad hade hänt om jag hade dött. Det är det här ältandet fram och tillbaka i minnet, säger Mansour Yaghma.

Mansour driver två resebyråer som också är växlingskontor tillsammans med sin bror. Klockan var elva, butiken i Husby centrum hade precis öppnat när det hände.

”Samhället överger förorten”

Ramlar baklänges

– När jag lyfter på huvudet känner jag hur jag får en jättesmäll i axeln och en pistol riktad mot mig. De säger ”öppna kassaskåpet, öppna kassaskåpet”. Jag ramlar ju baklänges av den här yxsmällen.

– Precis vid utgången till vår butik känner jag att ”nu är det mitt liv som är på spel”. Går jag längre in i lokalen kan de göra vad de vill med mig. Jag kan dö där inne. Så jag försöker öppna innerdörren för att springa ut. Men han med yxan hotar mig och stänger dörren.

”Det är mitt liv”

Tills slut lyckas han ändå ta sig loss och ut, och rånarna flyr, och är snabbt spårlöst borta. Han hade tur, på kroppen syns inte så mycket, fast muskeln är svårt skadad. Han säger att han är helt knäckt, men att butiken som nu är stängd måste öppna igen.

– Det är mittt jobb. Det är mitt liv. Det är det jag har byggt upp under många år. Så gå tillbaka måste jag. Men det är ju med rädslan hur det kommer att gå i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Samhället överger förorten”

Mer i ämnet