Bild från när Calle Jonsson släpptes efter domstolsförhandlingarna 2004. Foto: BERTIL ERICSON/TT

Jakten på Calle Jonsson avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Grekiska myndigheter vill att Calle Jonsson från Vallentuna lämnas ut för en ny rättegång efter knivdramat på Kos 2001. Men nu har svenska åklagarmyndigheten gett upp och slutat leta efter honom.

Sedan i höstas har svensk polis sökt nu 33-årige Calle Jonsson som var inblandad i ett knivdåd i Grekland 2001. Han friades 2005 men grekerna vill ha en ny utredning och har utfärdat en internationell arresteringsorder. När svensk polis sökte honom i höstas för att delge honom den svenska utredningen kunde de inte hitta honom.

Sedan dess har han varit försvunnen och har fortsatt att gäcka både grekiska myndigheter och svenska polisen. 26 juli går preskriptionstiden för brottet ut i Sverige, och nu har svenska åklagaren gett upp försöken att hitta honom.

Calle Jonsson-fallet

”Vi hinner inte”

– Vi har slutat leta efter honom. Det räcker inte att hitta honom, det måste också finnas tid för att tingsrätten ska kunna fatta ett laga beslut om att överlämna honom till Grekland, och det hinner vi inte. Man ska också kunna klaga på utlämningsbeslutet och det ska finnas tid till det, säger Marie Lind Thomsen, vice chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren.

Även om Calle Jonsson skulle dyka upp innan preskriptionstiden går ut skulle man inte hinna utlämna honom. Men det är bara i Sverige preskriptionstiden går ut nu i juli. Vad som händer i framtiden om han åker utomlands är osäkert.

Greklands jobb att leta

– Det man ska komma ihåg är att det är Grekland som efterlyst honom och utfärdat en intern arresteringsorder, inte vi. Om det varit vår förundersökning och vi utfärdat arresteringsorder och efterlysning, då hade vi haft intresse av att söka honom i andra länder. Hur det ser ut med preskriptionstiden i andra länder har jag ingen överblick över.

Så ni har bara letat efter honom i Sverige och inte andra länder?

– Nej, det är Greklands jobb att leta.

Detta har hänt

Det var i juli 2001 som Calle Jonsson, då 18 år, greps på grekiska ön Kos, misstänkt för att ha knivhuggit en grekisk man. En händelse som blev en väldigt stor nyhet i Sverige.

Han åtalades för mordförsök och fyra år senare hölls rättegången. Bland bevisningen fanns blod från offret som hade säkrats på Calle Jonssons tröja. Det ska ha funnits tveksamheter kring analyserna och Calle Jonsson friades av domstolen på Rhodos.

Året efter, 2006, beslutade Greklands Högsta domstol att rättegången skulle tas om, men Calle Jonsson vägrade infinna sig. För två år sedan utfärdade grekiska myndigheter en internationell arresteringsorder för att få honom utlämnad.

Men Calle Jonsson har gäckat den svenska polisen. När man i höstas sökte honom för att delge honom den svenska utredningen som ligger till grund för en svensk domstolsförhandling om han ska utlämnas var han försvunnen. Och det har han varit sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Calle Jonsson-fallet

Mer i ämnet