Foto: TT

JO: Fel att tvinga soldat att jobba under Prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen kritiserar nu Försvarsmakten för att ha beordrat en soldat att köra ett fordon under Stockholms Prideparad mot soldatens vilja.

Det var under Prideparaden 2016 i Stockholm som en soldat vid Livgardet hade till uppgift att agera förare i paraden. Men mannen vägrade och menade att försvaret inte borde delta ”i sådana här jippon”. När hans befäl sa att deltagandet var obligatoriskt ska han ha svarat att han inte ville delta ur en demokratisk synvinkel, och avslutat med att säga: ”sug på den du”.

Försvarsmakten valde då att anmäla mannen till personalansvarsnämnden och man föreslog att han skulle straffas med löneavdrag alternativt en varning.

Läs också: Vägrade delta i Prideparad – soldat riskerar straff

I januari gav dock personalansvarsnämnden mannen rätt och konstaterade att deltagande i Prideparaden är frivilligt. Och nu gör Justitieombudsmannen, JO, samma bedömning.

JO kritiserar Försvarsmakten och skriver bland annat i sin bedömning att det är av största vikt att Försvarsmakten inte agerar på ett sätt som kan uppfattas som att någon tvingas till att delta i sammankomster för opinionsbildning. Vidare menar JO att: ”Försvarsmakten förtjänar kritik för att soldaten i fråga beordrades att framföra ett fordon i Prideparaden mot sin vilja.”

Läs också: Soldat vägrade Prideparad – får rätt

Försvarsmakten har sedan dess tillsatt en arbetsgrupp som har till uppgift att se över hur myndighetens framtida deltagande i Prideparaden ska organiseras, något Justitieombudsmannen välkomnar.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare pratat med soldaten som då sa att det inte handlade om att han hade något emot själva firandet, utan det faktum att det är en politisk handling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.