Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kan bli fritt fram att dricka alkohol i Söders parker

Uppdaterad
Publicerad

Flera röster har höjts om att det strikta alkoholförbudet som idag finns borde tas bort – och nu kan det bli verklighet, rapporterar Stockholm Direkt.

I höstas gick polisen ut och efterfrågade en förändring av det strikta alkoholförbudet i Södermalms parker. Personer som till exempel vill dricka ett glas vin till picknicken och som inte stör någon ska kunna göra det. Det rapporterar Stockholm Direkt.

– Vi tycker att man ska få göra det utan att vi ska behöva titta åt andra hållet, har polisen Anders Lindberg tidigare sagt till Stockholm Direkt.

Centerpartiet vill slopa förbud

Istället tycker polisen att en generell huvudregel ska införas som går ut på att det är okej att dricka så länge du sköter dig och inte stör någon. Något som Centerpartiet håller med om. Partiet har länge velat att förbudet tas bort och i en motion föreslår de att det generella alkoholförbudet ska slopas.

– Vi lutar oss på utredningar som visar att det som skapar trygghet och trivsel på offentliga platser inte är förbud. Istället är det snarare god polisiär närvaro, välskötta platser, gott om offentliga toaletter och ett rikt folkliv, säger Karin Ernlund (C), gruppledare i Stockholm stad till Stockholm Direkt.

Sammanträde nästa vecka

Nästa vecka har Södermalms stadsdelsnämnd sammanträde och då ska frågan upp på bordet. Och förvaltningen ser positivt på att ta bort alkoholförbudet.

– Ja, så är det. Vi tittar på om det finns alternativa lösningar. Det vi framhåller är att vi inte ska ha ett strikt alkoholförbud, säger Lisa Kinnari, avdelningschef på Södermalms stadsdelsförvaltnings sociala avdelning, till Stockholm Direkt.

6 april ska frågan diskuteras på Södermalms stadsdelsnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.