Rune Wikström är positiv till säljakt. Foto: SVT

Licensjakt på säl kan bli möjligt

Uppdaterad
Publicerad

Sälarna i Stockholms skärgård ökar och det är ett problem för yrkesfiskarna. Sälarna är nämligen duktiga på att ha sönder fiskenäten.

Och nu kan det bli möjligt med licensjakt på säl.

Rune Wikström har fiskat nästan hela sitt liv. Sju nätter i veckan är han ute på sjön. Och hemma i land, på Möja Ramsora driver han en fiskekrog.

Men fisket har blivit svårare genom åren. Bland annat på grund av sälar som förstör fiskeutrustningen

– Jag får skador på grund av säl varje dag. Det är mycket stort bekymmer. Igår fick jag 175 meter nät trasig och idag 90 meter, säger yrkesfiskaren Rune Wikström.

Hundratusentals kronor i ersättning

Rune Wikström får lägga hundratals timmar på att laga fiskenät. Han tillhör också gruppen yrkesfiskare som fått ersättning för sin skadade fiskeutrustning. För året 2015 fick han 75.000 kronor i ersättning.

– Jag sitter på bryggan på för- och eftermiddagar och lappar och lagar, säger han.

Läs mer: Får ersättning för sälskador

Kan bli möjligt med licensjakt

I Stockholms skärgård finns det tusentals sälar. Och sedan i december finns ett samarbete mellan de nordiska länderna, där man vill se licensjakt på säl.

– Det eländiga med sälarna är att de ökar. En avskjutning måste ju till, tycker Rune Wikström.

Naturvårdsverket fick 2013 ett regeringsuppdrag att undersöka licensjakt på säl och kom då fram till att det var möjligt som ett komplement till skyddsjakten.

– Och 2015 tog vi fram en strategi för svensk viltförvaltning. Där står det bland annat att Naturvårdsverket ska verka för licensjakt på säl, men det är inte vi som äger frågan då licensjakt efter rovdjur regleras genom jaktförordningen, säger Hanna Ek på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.