Foto: Anja Hildén SVT

Lugna demonstrationer på Medis

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår tre demonstrationer på Medborgarplatsen och i mitten spelas det handboll.

Det sker mycket i Stockholm denna lördag men på Medborgarplatsen är det extra mycket. Sedan förra veckan pågår en sittdemonstration på torget för att stoppa utvisningarna till Afghanistan och just nu genomför en grupp en motdemonstration. Syftet är enligt arrangörerna att visa sitt missnöje med politiker och rättsväsende att sittdemonstrationen tillåts. På plats är cirka 100 personer enligt uppskattning från SVTs medarbetare på plats.

 De skanderade slagord som ”Ut med packet” och ”Inga afghaner på våra gator”.

De som demonstrerar mot sittmanifestationen är på ena sidan av Medborgarplatsen. Foto: Anja Hildén SVT

Samtidigt är en betydligt större grupp på plats för stötta sittdemonstrationen på trappan framför Medborgarhuset, enligt TT är det drygt 1.000 personer. De bildade en mänsklig kedja framför ungdomarna som protesterar mot utvisningarna och bär på vita plakat med röda hjärtan.

De demonstrerande grupperna är på varsin sida Medborgarplatsen och i mitten spelas det handboll.

De två demonstrerande grupperna på varsin sida Hammarbys handbollsplan. Foto: Rebecca Randhawa Bergmark SVT

”Kärlek, kärlek”

Allt går lugnt till rapporterar SVTs personal.

– Ena sidan ropar ”kärlek, kärlek”, den andra är rätt tyst. Polisen cirkulerar och ser inte orolig ut, säger SVT:s medarbetare Anja Hildén.

Även polisen bekräftar att allt var lugnt strax för 14.

– Vi har bara tagit hand om en person som var lite stökig som vi flyttade på helt enkelt, men jag vet inte vad det var för figur, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Sammanlagt avlägsnades två motdemonstranter som ställt sig bland de afghanska ungdomarna och ropat slagord. De är inte misstänkta för något brott. Eftersom motdemonstrationen inte hade tillstånd skriver polisen an anmälan. Det skrivs också en anmälan om hets mot folkgrupp samt en om olaga hot alternativt ofredande.

Kjell Lindgren sade innan det hela började att de kommer ha tillräckligt med personal på plats.

– Om man har fått tillstånd för något ska man kunna genomföra det, kommer det andra får vi lösa det, säger Kjell Lindgren.

Bedömer att alla ska få plats

Mellan de båda demonstrationerna spelas det handboll. Det är Hammarby Handboll som har aktiviteter och matcher från klockan 11 till 19.

Kommer det gå med så mycket på en gång på torget?

– Vi har gjort den bedömningen att det ska gå, säger Kjell Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.