”Kan inte genomföra akuta operationer”

Publicerad

Sjukhusen i Stockholm kämpar med bristen på intensivvårdsplatser. Men alla delar inte lika på bördan menar en läkare som varnar att sjuka patienter hamnar i kläm och riskerar att dö i väntan på vård.

– Det händer tyvärr att vi ibland inte kan genomföra ens akuta operationer för att det är tvärfullt, säger överläkare Helmuth Lang.

När Karolinska sjukhusets specialister behandlat patienter som kommer från hela Stockholms län vill man efter behandling skicka tillbaks dem till det sjukhus som först fick kontakt med patienten. Men omplaceringen fungerar inte alltid mellan Stockholmssjukhusen. Konsekvensen blir att Karolinska sjukhusets intensivvårsplatser fylls, så att till exempel operationer ställs in. Överläkare Helmuth Lang pekar särskilt ut S:t Görans sjukhus som besvärligt.

– Man säger nej. Man vill alltid hålla två platser tillgängliga för sitt eget behov. Man går med en beläggning som klart skiljer sig och är mycket lägre än vår klinik och andra landstingskliniker, säger överläkare Helmuth Lang.

Det finns en överenskommelse mellan Stockholmssjukhusen om intensivvårdsplatserna men den överenskommelsen vill Karolinska sjukhuset nu omförhandla. S:t Görans sjukhus hänvisar till avtalet som gäller, och säger till DN att de bara tar emot sina gamla patienter om de får betalt från karollinska.

Från politiskt håll ser man allvarligt på situationen.

– Jag blir ganska upprörd faktiskt för att vi har nog med bekymmer i sjukvården i Stockholm utan att våra sjukhusledningar ska behöva kriga med varandra om vem som har ansvar för våra patienter, säger landstingsråd Dag Larsson (S).

– För mig har det varit viktigt att få deras försäkran om att inga patienter ska drabbas av att olika sjukhus diskuterar avtal med varandra och naturligtvis också att det finns ett fortsatt gott samarbete mellan Stockholms sjukhus vad gäller intensivvårdsplatserna. Det har man också försäkrat mig, säger landstingsråd Filippa Reinfeldt (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.