Foto: TT

Karolinska universitetssjukhuset i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge försattes vid 08.30-tiden på torsdagsmorgonen i stabsläge. Orsaken var ett för hårt patienttryck. Klockan 16.30 återgick sjukhuset till normalt beredskapsläge.

Det var vid 08.30 på torsdagen som sjukhuset gick in i stabsläge efter att man sedan julhelgen haft problem med ett ökat patienttryck.

– Framförallt är det influensa och den medsjuklighet som det medför. Många patienter måste också läggas in, och vi ser att de platser som vi har inte räcker till i förhållande till behovet. Efter det har vi vidtagit ett antal åtgärder som överbeläggningar och vi har kallat in extra personal men nu ser vi att det inte räcker, säger Elda Sparrelid, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Ett stabsläge innebär en förhöjd beredskap för sjukhuset för att snabbt kunna besluta om omfördelning av interna resurser och kalla in extra personal.

Patienter får vänta i ett dygn

Det har varit ett särskilt högt tryck på vuxenmottagningen i Huddinge och precis som Aftonbladet tidigare rapporterat finns det personer som just nu får vänta i ett dygn på att få en akut vårdplats.

– För enstaka patienter har vi haft den typen av väntetider men det är absolut inte en regel att man behöver vänta ett dygn för att få en vårdplats, säger Elda Sparrelid.

Hur påverkar det verksamheten?

– Egentligen inte mer än att vi behöver se till att det finns tillgänglig personal för att öppna extra vårdplatser. Det påverkar inte övrig verksamhet så till vida att vi ställer inte in några operationer. Det är alltid neddragningar under jul- och nyår men det är inte några ytterligare neddragningar i nuläget.

Återgått till normalläge

Klockan 16.30 på torsdagseftermiddagen hade sjukhuset lyckats öppna upp fler vårdplatser och kunde då återgå till normalt beredskapsläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.