Foto: Robin Haldert / TT

Karolinskas sparkrav: 500 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Idag informerade ledningen vid Karolinska universitetssjukhuset om de mångmiljonbesparingar som måste göras. Besparingar som kommer att märkas av för patienterna.

ABC har under många år rapporterat om ekonomiska bekymmer för Karolinska Universitetssjukhuset. Det ekonomiska läget är nu värre än på många år.

Under en pressträff berättade idag ledningen om de krafttag man satt in för spara en halv miljard.

Karolinskas budgetunderskott

– Det är allvarligt och det är inte enkelt för våra anställda men samtidigt så vet vi om att detta måste göras, säger sjukhusdirektören Melvin Samsom.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus kommer man under året behöva göra besparingar på drygt 40 miljoner kronor. Något som enligt divisionschefen Svante Norgren, kommer att märkas.

– Det går inte att undvika att detta är hårda villkor. Vi försöker skydda den tunga slutenvården och vi försöker göra besparingarna så långt ifrån patienterna som möjligt men det är klart att det kommer att märkas, säger han.

Sjuksköterskor kritiska

Redan nu märker sjuksköterskorna på Karolinska av besparingarna bland annat på den onkologiska avdelningen som behandlar cancerpatienter. Detta är en av de avdelningar som behöver spara in mest under året.

– Man har skurit ner på de mottagningar som är specifikt för onkologisk omvårdnad. Öppenvården har man dragit ner jätte mycket personal. En patient har idag svårt att få kontakt med sin kontaktsjuksköterska, säger specialistsjuksköterskan Karin Orrsveden.

Hur hade ni velat att besparingarna skulle ske?

– Vi har all förståelse för att man måste spara. Men det är hur man sparar som inte känns bra. Många känner sig kränkta och väldigt oroliga, säger Liselott Sahlberg som även hon arbetar som specialistsjuksköterska på onkologavdelningen.

Personalbesparingar

Besparingarna kommer främst att behöva ske på personalnivå. Den post som kostar mest pengar.

– Personalen arbetar väldigt hårt och försöker vara så effektiva som möjligt. De lyssnar till patienterna så mycket som det går och de försöker ändra på det gamla sättet de har arbetet, säger Melvin Samsom.

Patientsäkerheten

Från ledningens sida vill man understryka att besparingarna inte får äventyra patientsäkerheten något som man kommer få kämpa med under tjugohundrafemton.

– Patientsäkerheten har att göra med den kvalitén som vi kan ge i omvårdnad till patienterna. Det är en stor oro bland personalen att vi inte kan göra det, säger Karin Orrsveden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karolinskas budgetunderskott

Mer i ämnet